Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gezondheid

Sporten tijdens een hittegolf doe je zo

27 juli 2018 15:56 Aangepast: 27 juli 2018 17:39
Een jogger in Amsterdam. Beeld © ANP

Dacht jij ook: 'Die is gek!' toen er een hardloper voorbij kwam rennen terwijl jij met de airco op standje diepvries in de auto zat? Sporten tijdens een hittegolf is niet voor iedereen, maar wie het niet kan laten kan volgens sportcoach Liesbeth Lim prima doortrainen.

Het is al de hele week bloedheet, maar toch blijven sommige fanatiekelingen flink doorsporten. Volgens Lim kan dat ook prima, zolang je goed rekening houdt met het weer. "Zolang je binnen sport in de airco is er sowieso niets aan de hand." Voor buitensporten zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Tijdstip

Sporten tijdens een hittegolf vergt planning, je kunt niet op elk moment van de dag gaan. "Je moet nu niet gaan sporten tussen twaalf en vier. Dat is echt te warm."

Heel vroeg in de ochtend of juist laat op de avond is ideaal. "Je kunt waarschijnlijk toch niet slapen, dus dan kun je net zo goed wat later sporten."

Afkoelen

Het belangrijkste is koelen. Zowel voor als na het sporten. "Zorg ervoor dat je niet te warm bent als je begint met sporten. Maak je warming-up niet te lang en intensief." Ook is het slim om vlak voor je begint nog iets kouds te drinken, zodat je weer wat afkoelt.

Na het sporten, moet je weer opnieuw koelen. "Verleng je coolingdown en stop daar pas mee tot je echt helemaal rustig bent en je hartslag weer normaal is. Ook na de tijd kun je het beste weer iets kouds drinken." 

Wennen

Volgens Lim is het ook een kwestie van gewenning. "Aan het einde van de zomer gaat sporten in de hitte al veel beter. Laat je lichaam nu gewoon nog even langzaam wennen."

Tijdens het sporten zelf betekent dat iets vaker rust nemen, en niet op je normale trainingsniveau sporten.

Hitteberoerte

Met dit weer ligt hitteberoerte, hittekramp of zonnesteek op de loer. "Zeker als je te fanatiek sport en weinig slaapt door de warmte." En als je overweegt om te beginnen met sporten, dan is dit ook zeker niet het moment. 

"Wil je ongetraind toch iets doen? Ga dan een blokje om wandelen in de schaduw."

Dit doet extreme hitte met je lichaam

Als je te lang in de hitte blijft, kan je er flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van