Nederland

Gek als je met dit warme weer naar de sauna gaat? 'Je koelt juist lekker af'

29 juli 2018 10:52 Aangepast: 29 juli 2018 14:02
Zweten in de sauna. Beeld © ANP

Als je denkt aan een goede activiteit met dit warme weer, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan de sauna. De meeste sauna's zijn dan ook vrijwel uitgestorven. Maar fervente saunagangers zweren er bij. "Een echte saunaliefhebber weet dat een sauna juist helpt om af te koelen."

Connie Kleingeld bezocht woensdag met een vriendin een sauna in Enschede. "We gaan elke zes à acht weken", vertelt ze. "Mijn vriendin was net terug van vakantie en we dachten: we doen het gewoon, wat maakt het uit? In de winter is een sauna lekker, maar in de zomer ook."

Verkoelend

"De echte saunaliefhebber weet dat het juist met warm weer heel goed werkt om naar de sauna te gaan", zegt Melle, eigenaar van de Amsterdamse sauna Deco. Door hoge temperaturen wordt de kerntemperatuur in je lichaam hoger en dat werkt verkoelend, zegt hij. "Ik ben donderdagavond ook even in de sauna geweest en daarna had ik het buiten niet meer warm. Ik heb heerlijk geslapen."

Volgens Melle komt er op hete dagen zo'n 75 procent minder klandizie. "Het is een stuk stiller, met name omdat wij geen buitenwei hebben."

Nul klanten

Bij World Natural Spa in Schiedam hebben ze deze dagen weinig te doen. "Het is gewoon te heet. Er komen alleen mensen om zich te laten knippen of voor een gezichtsbehandeling."

Ook een receptioniste van Thermen An Holts in Schoonebeek beaamt dat er een stuk minder mensen de sauna opzoeken. "Ik denk dat er de helft minder mensen zijn. Begrijpelijk, voor het personeel is het ook vrij warm."

'Gewoon vaker koelen'

Volgens saunaliefhebber Connie is het met dit warme weer belangrijk om 'gewoon wat vaker te koelen'. "In de zomer is dat afkoelen lekkerder, maar nu kun je fijn buiten zonnen of onder een parasol een drankje drinken."

Connie had verwacht dat een saunabezoek met de hitte zwaar zou zijn, maar dat was het helemaal niet. "Ik heb zelfs een opgieting gedaan en ook dat viel mee." Tijdens een opgieting wordt de temperatuur stapsgewijs opgebouwd door oliën of ijs op de kachelstenen te gieten. "Alleen voor het personeel lijkt het me wel zwaar. Want die staan tijdens zo'n opgieting te wapperen met een handdoekje."

Dit doet extreme hitte met je lichaam

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore