Varkens die vervoerd worden naar de slacht hebben last van 'hittestress'. De temperaturen in trucks kunnen oplopen tot 40 graden, waardoor varkens onrustig worden en gaan hijgen. Het hitteprotocol moet worden aangescherpt.
Dat vindt Eyes on Animals, naar aanleiding van controles die ze gisteren uitvoerden. Nu is het zo dat dieren vanaf 35 graden niet vervoerd mogen worden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De dierenbeschermers vinden dat deze temperatuur omlaag moet.
Hitteprotocol
"Probleem met hitteprotocol is dat dieren op transport mogen wanneer het onder de 35 graden is", twitterde Eyes on Animals. "Maar wat als de temperatuur tijdens de reis oploopt tot boven de 35 graden?"
Probleem met #hitteprotocol is dat dieren op transport mogen gaan wanneer het onder de 35 graden is, maar temperatuur tot boven de 35 graden oploopt tijdens reis naar/op de plaats van bestemming. En dan? pic.twitter.com/Va4sbQhrRV
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) 24 juli 2018
Op last van het hitteprotocol worden trucks tijdens het wachten zo veel mogelijk in de schaduw geplaatst, mogen er minder dieren in de laadruimte en wordt de aanvoer zo gepland dat wachttijden in de trucks niet te lang worden. Volgens Eyes on Animals zijn deze regels niet streng genoeg. "Er wordt misschien niet vervoerd tijdens deze temperaturen, maar we zagen wel aanvoer tijdens deze hitte."
Bekijk hier de beelden die Eyes on Animals maakte van het varkensvervoer:
Hutjemutje
Daarnaast zitten er nog veel te veel beesten in de laadruimte, aldus de dierenorganisatie. "De belading was vaak wel lager dan 'normaal', maar ons inziens veel te hoog voor deze hitte. Varkens moeten eigenlijk los van elkaar kunnen liggen om hun hitte kwijt te kunnen raken, maar worden gedwongen deels op elkaar te liggen, met veel stress tot gevolg."
\
Een varken hapt naar adem. (Screenshot: Eyes on Animals)
Een goede oplossing zou volgens de dierenbeschermers zijn om de beesten in de nacht te slachten. "Veel slachterijen willen dit graag, alleen houdt de NVWA dit tegen, omdat dit betekent dat ze 's nachts moeten keuren."
"Voor toezicht op de slachthuizen wordt in samenspraak met de sector gekeken naar de mogelijkheden om de heetste momenten van de dag te ontzien", laat de NVWA in een reactie weten. "Bedrijven moeten bij het plannen en bij het uitvoeren van veetransporten bij hoge tempraturen extra aandacht hebben voor het dierenwelzijn en zelf beoordelen of het mogelijk is dieren te vervoeren. Inspecteurs van de NVWA voeren tijdens warme dagen extra controles uit om te kijken of de regels nageleefd worden en grijpen in bij overtredingen. Vanaf 27 graden voeren we extra inspecties uit."
Stemmingmakerij
De brancheorganisatie voor werkgevers in de vleessector COV is het niet eens met de oproep van Eyes on Animals om het hitteprotocol aan te scherpen. "Er is wetgeving die bepaalt wanneer je wel en niet mag rijden. De NVWA zit daar bovenop, voert controles uit en heeft geen overtredingen gezien."
Volgens de woordvoerder maakt Eyes on Animals zich schuldig aan 'stemmingmakerij'. "Ik ga niet bij iedere dierenactivist die uit een auto hangt om een vrachtwagen te filmen de wet ter discussie stellen."
Volgens medewerker @_NVWA is er geen verbod maar is het een advies. Geen dieren vervoeren bij 38 graden..... pic.twitter.com/WC6AQO8xBl
— Karen Soeters (@KarenSoeters) 26 juli 2018
Bescherm de dieren tegen de beesten. Stop het gesleep #veetransport met hitte! pic.twitter.com/sgNh7TzfFL
— Brian Claassen (@bclaassen71) 26 juli 2018
Meer op rtlnieuws.nl: