Nederland

Zo voorkom je dat hackers kunnen meekijken in de slaapkamer van je kinderen

11 augustus 2016 14:06 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Hackers proberen vaak camera's in huis te hacken. (archieffoto) Beeld © ANP

Naast een babyfoon gebruiken veel ouders ook een camera om te zien wat er in de slaapkamer van hun kinderen gebeurt. Dat is niet zonder risico: als de camera gehackt wordt, kan iedereen meekijken. Techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe je kunt voorkomen dat je camera wordt gehackt.

1. Ga niet voor de goedkoopste camera

Koop een camera van een merk dat zich al langer bezighoudt met internet. Zo is de camera van Nest - een zusterbedrijf van Google - bijvoorbeeld een goede keuze. Hij is iets duurder dan goedkope varianten uit China, maar hij is - voor zover we weten - nog niet gehackt. Bedrijven zoals Nest en Google begrijpen de risico's die je loopt op internet en kunnen hun camera's dus ook beter beveiligen.

2. Zet de camera uit

Als je de camera niet gebruikt, zet hem dan gewoon uit. Als je een camera in de kinderkamer wilt hebben, zet hem dan alleen aan op de momenten dat het nodig is. Dus bijvoorbeeld als de kinderen in bed liggen. Een camera is natuurlijk helemaal niet nodig als je er zelf bij bent, dus zet hem uit als je je kind aan het aankleden bent.

3. Zorg dat de software up to date is

Kijk goed of er nieuwe software beschikbaar is voor jouw camera. Vaak moet je dit zelf checken bij de fabrikant; niet alle fabrikanten bieden dit automatisch aan. Kies ook voor een camera waarvan je weet dat de software wordt vernieuwd. Op die manier ben je het best beveiligd tegen hackers.

4. Maak een apart netwerk voor je camera

Hackers zijn meestal niet echt geïnteresseerd in beelden van een slapend kind. Ze gebruiken de camera om te kunnen inbreken op andere apparaten die verbonden zijn met internet. Zo kunnen ze via de camera toegang proberen te krijgen tot bijvoorbeeld je laptop of smartphone.

Dit is best makkelijk te voorkomen. Zorg dat je een apart wifi-netwerk hebt voor je camera, een gastnetwerk, natuurlijk beveiligd met een sterk wachtwoord. Als hackers toch toegang tot je camera kunnen krijgen, hebben ze in ieder geval niet de mogelijkheid om ook mee te kijken op je computer. 

Mocht je de camera alleen binnenshuis willen raadplegen, dan is het verstandig om de camera aan een lokaal netwerk zonder internettoegang te koppelen. Je kunt dan alleen via je eigen netwerk de beelden bekijken. Het wordt hiermee voor kwaadwillende lastiger om toegang te krijgen tot de camera, omdat het apparaat niet met het internet is verbonden.

Bekijk hier de hele reportage:
 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hackers streamen kinderkamer: 'Iedereen kon zien hoe mijn kinderen sliepen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore