Nederland

Vanavond unieke bloedmaan: waarom je moet kijken en hoe laat

27 juli 2018 12:19 Aangepast: 28 juli 2018 09:28
Archieffoto

Een tip voor wie nog niets te doen heeft vanavond: tussen half tien en kwart over elf kun je de speciale bloedmaan zien. Wat dat precies is en waarom deze maan vanavond zichtbaar is? Esther Hanko van het astronomie-instituut van de Universiteit van Amsterdam legt het uit.

Hanko werkt in het Anton Pannekoek Instituut voor sterrenkunde. Dat is het astronomie-instituut van de Universiteit van Amsterdam. Zij beantwoordt zeven vragen over de bloedmaan.

Kijk hier live mee:

ZIE OOK: We hebben vanavond de ideale weersomstandigheden voor de maansverduistering

Hoe bijzonder is deze maansverduistering? 

De maansverduistering van vanavond is de langste van deze eeuw. Hij duurt van 21.30 tot 23.14 uur. Bovendien is hij door het heldere weer goed zichtbaar.

Hoe vaak komt een maansverduistering voor?

De vorige maansverduistering was in september 2015. Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. In januari van dit jaar was er ook een maansverduistering, maar die was in Nederland niet te zien. Dat komt omdat de verduistering ook kan plaatsvinden als het ergens anders nacht is, bijvoorbeeld in Azië of Amerika. Wij zijn dan eigenlijk 'te laat ingeschakeld'. De eerstvolgende maansverduistering die bij ons te zien is, valt op 21 januari.

Is het altijd volle maan bij een maansverduistering?

Ja.

Waarom zien we de maan vanavond zo groot? 

Dat is een soort optische illusie, een vertekend beeld. De maan draait een elliptische baan om de aarde, hij staat in de zomer verder van ons af dan in de winter. Vandaag staat hij dus relatief ver van ons af, dat noem je een mini-maan. In de winter is het een supermaan. Omdat de maan laag boven de horizon opkomt lijkt hij door vertekening en omdat hij zich aftekent tegen huizen en bomen ineens heel groot. Terwijl hij juist kleiner is dan op andere momenten in zijn baan.

Zo werkt de maansverduistering:

Welke kant van de maan zien we bij de maansverduistering van?

We zien altijd maar één kant. Door de zwaartekracht trekt de maan aan ons en trekken wij aan de maan. Daardoor zien we altijd dezelfde kant. De achterkant van de maan is alleen gezien door enkele satellieten en de Apollo-missies die om de maan vlogen. André Kuipers kon de achterkant van de maan vanuit het ISS ook niet zien.

Is er nog meer te zien naast de rode maan?

Tegelijk met de verduisterde maan zijn ook vier planeten goed te zien. Rechts onder de maan staat Mars. In het zuiden staan Jupiter en Saturnus. Jupiter is de meest heldere van de twee. Met een goede verrekijker kun je de ringen van Saturnus en de vier grootste manen van Jupiter zien. In het westen, waar de zon ondergaat, staat dan Venus, dat is het helderste licht aan de hemel.

Moet je een brilletje opzetten om de verduistering te bekijken?

Nee. De maan geeft zelf geen licht, maar reflecteert alleen het licht van de zon. De lichtintensiteit van dat indirecte licht is een stuk minder sterk dan direct zonlicht. Bij een zonsverduistering moet het wel altijd. 

Waar kun je het beste gaan staan?

De meest ideale plek om de maansverduistering te zien is op een heuvel in afgelegen gebied. Mocht dat nou niet mogelijk zijn, is je balkon ook prima, maar hoe minder licht van gebouwen of lampen, hoe beter.

Zo zag de vorige bloedmaan eruit

In januari was de vorige bloedmaan te zien, maar niet in Nederland.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van