Nederland

Anne vindt hitteplan overdreven: 'Bij ons is het 50 graden, dat is pas echt heet'

26 juli 2018 15:24 Aangepast: 27 juli 2018 09:47
Anne woont samen met haar vriend in Doha Beeld © Eigen foto

Code oranje en een Nationaal Hitteplan. Nederland is al dagen in rep en roer door de uitzonderlijk hoge temperaturen. Anne, die al jaren in Doha woont waar het nu 45 graden is, moet een beetje lachen om alle ophef. "Rustig jongens, geen paniek, gewoon blijven ademhalen."

Met temperaturen tussen de 40 en 50 graden is Doha (de hoofdstad van Qatar) 's zomers één van heetste plekken ter wereld. Anne (26) uit Lisse woont er al drie jaar, maar is nu even terug in Nederland.

40 tot 50 graden

"We komen elke zomer een paar weken terug om te ontsnappen aan de extreme hitte in Doha. Daar liggen de temperaturen vanaf begin mei tot en met eind oktober tussen de 40 en de 50 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Foto door Anne gemaakt in Doha, Qatar.

Anne is dus wel wat gewend. Dat er nu net een hittegolf is in Nederland, vindt ze wel ironisch. "Ik kwam hier eigenlijk om af te koelen, maar dat lukt zo niet echt. Al merk ik wel dat ik inmiddels beter gewend ben aan de hitte."

Airco en zwembad

Nederland is volgens Anne minder goed ingesteld op hoge temperaturen dan Doha. "Daar heb je overal airco, en hebben we bovendien een zwembad in de tuin. Dat mis ik hier nu wel heel erg. Vooral slapen zonder airco is lastig als het zo warm is."

Toch vindt ze het een beetje overdreven dat het KNMI al dagen spreekt van code oranje en dat er een hitteplan van kracht is. "Dat is wel typisch Nederlands. Ook als het sneeuwt of vriest, is het hele land meteen in paniek."

Als ervaringsdeskundige heeft Anne wel wat tips om de komende dagen het hoofd koel te houden. "Blijf in de schaduw en draag een pet, en maak je voor de rest niet te druk."

Dit houdt het hitteplan in:

Voldoende drinken en niet te lang in de zon.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore