Nederland

'Vrouw die terugkeerde uit IS-gebied was niet geradicaliseerd maar naïef'

26 juli 2018 14:29 Aangepast: 26 juli 2018 14:31
Archieffoto. Beeld © ANP

De vrouw die vorige week is aangehouden na terugkeer uit IS-gebied was 'naïef' in haar keuze om naar Syrië te gaan. Dat zegt haar advocaat. Melis A. kwam vorige week aan op Schiphol met haar vader, die haar was gaan halen, en haar zoontje.

A. werd direct op Schiphol opgepakt. Haar zoontje gaat naar een pleeggezin en daarna waarschijnlijk naar haar ouders. Volgens haar advocaat is A. 'ontzettend opgelucht en blij' dat ze weer in Nederland is.

ZIE OOK: 'Sterk geradicaliseerde' vrouw uit IS-gebied op Schiphol opgepakt

Melis A. zit in voorarrest op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terreurdaden. Zij mocht aanvankelijk met niemand contact hebben. Omdat de beperkingen nu zijn opgeheven, kan haar advocaat meer over de situatie vertellen.

Vertroken na dood man

De vrouw arriveerde met haar zeven maanden oude baby op een vlucht vanuit Erbil, in het noorden van Irak. A. is ongeveer twee jaar geleden haar geradicaliseerde partner achternagereisd naar Syrië. A. zat eerst een tijd in Turkije voor ze begin vorig jaar de grens met Syrië overstak. "Toen oktober vorig jaar haar man overleed, is zij vertrokken", zegt haar advocaat. A. was toen al zwanger.

Volgens de advocaat was A. 'kinderlijk naïef'. "Ze geloofde het mooie plaatje dat haar vriend schetste van het kalifaat." Ze zou de liefde zijn achternagereisd. "Ze voelde zich hier als moslima niet begrepen. Haar ouders lachten haar uit omdat ze een soort hoofddoek droeg."

Aangifte van vermissing

Haar vader deed na haar vertrek in 2016 aangifte van vermissing. Toen zijn dochter in een opvangkamp terechtkwam, is hij haar en zijn kleinzoon gaan halen. Met zijn drieën vertrokken ze naar Erbil en ze meldden zich daar bij het Nederlandse consulaat.

In Erbil hebben ze alle drie een tijd gevangengezeten voor ze op het vliegtuig naar Nederland werden gezet. "Haar vader heeft gruwelijke mishandelingen in de gevangenis gezien. De martelingen bleven hem bespaard, hij is 'slechts' beroofd, maar het was een verschrikkelijke tijd."

Deze Syriëgangers werden eerder aangehouden

Oussama A. en Reda N. stappen op het vliegtuig naar Nederland, begeleid door de Marechaussee. Ze zijn vrijwillig teruggekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore