Ga naar de inhoud
Nederland

Last van de warmte? Je slaapt sneller met airco of ventilator

Archieffoto. Beeld © iStockphoto

Moet je de airconditioning of ventilator wel of niet aanlaten 's nachts? Het zorgt voor discussies in slaapkamers, want het maakt lawaai en sommigen denken dat het ongezond is en dat je er verkouden van wordt. Maar dat klopt niet, zegt slaapspecialist Monique Vlak.

We vroegen de bezoekers van RTL Nieuws of ze het liefst slapen met of zonder ventilator of airco. De reacties stroomden binnen en de discussie barstte los. 

ZIE OOK: Slapen met of zonder airconditioning? Zo stemden jullie

Volgens Diana en Irene kun je hoofdpijn krijgen of ziek worden van de airco:

Angst om ziek te worden van de airco of ventilator is volgens Monique Vlak nergens voor nodig. Ze is neuroloog en slaapspecialist in het Haaglanden Medisch Centrum. Volgens haar slaap je juist alleen maar beter als het koel is in je slaapkamer.

Kerntemperatuur

Goed slapen draait allemaal om onze kerntemperatuur. "Die moet dalen om in slaap te vallen", legt Vlak uit. Het gaat dus niet per se om de kerntemperatuur zelf, maar om de daling.

Een daling kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. "Je kunt de omgeving koeler maken, zodat jouw eigen kerntemperatuur daalt. Of je laat je kerntemperatuur eerst bewust stijgen, zodat deze daarna weer daalt."

Airconditioning

Met airconditioning of een ventilator maak je de omgeving snel koeler. Hoe koud je hem zet, maakt voor je gezondheid niets uit. "Het zal echt niet zo snel te koud worden in je slaapkamer. De lucht wordt hooguit wat droger."

Met een warm bad een paar uur voor het slapengaan, verhoog je juist je kerntemperatuur, zodat deze daarna uit zichzelf weer daalt. "Al denk ik niet dat veel mensen daar zin in hebben met dit weer." 

Lawaai

Voor je gezondheid kan een airco dus geen kwaad, maar het geluid blijft voor sommigen een ding. "Een airco kan ontzettend veel lawaai maken, zeker een goedkopere variant", zegt Ep Marinus van BBA Binnenmilieu. "Bovendien trekt hij veel energie."

Ook is het belangrijk om je airco af en toe grondig schoon te maken. "Er zit water in een airco en waarschijnlijk wordt hij maar een paar dagen per jaar gebruikt, dus dan heb je wel te maken met stilstaand water. Dat kan de lucht in je slaapkamer behoorlijk vervuilen", zegt Marinus. "Een airco doet niets meer dan lucht zuigen, verplaatsen langs een koelelement en dan weer uitblazen. Hij filtert de lucht verder niet." 

Aan laten

Wie geen last heeft van lawaai kan rustig doorslapen met de airco of ventilator aan: Voor je gezondheid kan het geen kwaad. 

Dit is waarom ouderen meer last hebben van de warmte dan jongeren

Elk jaar sterven er ouderen door het hete weer. Maar waarom is het juist voor ouderen zo gevaarlijk?

Meer op rtlnieuws.nl: