Ga naar de inhoud
Nederland

Veroordeelde in zaak rond dood grensrechter Nieuwenhuizen wil land niet uit

Richard Nieuwenhuizen overleed in 2012 na een schopincident. Beeld © ANP

Eén van de mannen die veroordeeld is voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, vecht zijn uitzetting naar Marokko aan. De 22-jarige man raakt mogelijk zijn verblijfsvergunning kwijt.

De man maakte bij de bestuursrechter in Amsterdam bezwaar tegen uitzetting naar Marokko en een inreisverbod voor Nederland. Hij werd eerder onder meer veroordeeld voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere in 2012.

ZIE OOK: Levenslange schorsing na dood grensrechter Richard Nieuwenhuizen

Volgens zijn advocaat heeft de man in het verleden veel meegemaakt en heeft hij meerdere problemen. Hij zou na zijn eerdere veroordeling ook niet genoeg begeleiding hebben gehad. "Hij heeft geprobeerd uit het milieu te komen waarin hij is opgegroeid", zegt advocaat Marjon Peeters tegen RTL Nieuws. "Hij kan niet inzien dat sommige acties niet handig zijn. Als je kijkt naar waar hij vandaan komt, dan ben ik juist heel trots op hem."

Tien jaar het land niet in

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft hem twee jaar geleden verteld dat zijn verblijfsvergunning niet wordt verlengd en hij een inreisverbod van tien jaar krijgt. Op zijn strafblad staan nog meer misdrijven en bij een recente veroordeling zag de rechtbank zijn toekomst somber in.

De man is in Nederland geboren en getogen, maar heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit. Volgens Peeters had zijn moeder geen geld om een Nederlands paspoort voor hem aan te vragen. "Als dat wel was gebeurd, dan hadden we deze zaak niet gehad." 

Marokko werkt niet mee

Twee jaar geleden gebeurde iets soortgelijks. Een Marokkaanse man die al veertig jaar in Nederland was, raakte zijn verblijfsvergunning kwijt. Dat gebeurde toen omdat de man bijna de helft van zijn tijd in Nederland in de gevangenis doorgebracht.

Uitzetten naar Marokko is ook ingewikkeld, schreef De Volkskrant in 2016. Marokkaanse autoriteiten werken vaak niet mee aan gedwongen terugkeer.

Waar is het geld voor Richard Nieuwenhuizen gebleven?

De nabestaanden van de doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen willen graag het geld krijgen dat is opgehaald met een benefietwedstrijd. 

Meer op rtlnieuws.nl: