Nederland

C&A-icoon Godfried Brenninkmeijer overleden

26 juli 2016 14:25 Aangepast: 30 juli 2017 20:30

Godfried Brenninkmeijer, in de jaren zeventig en tachtig de grote man van kledingwinkelgigant C&A Nederland, is overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van de familie tegenover RTL Z.

Godfried Brenninkmeijer werd geboren in 1933 in Berlijn. Zijn overgrootvader August (1819-1892) opende in 1841 met diens broer Clemens een stoffenmagazijn in Sneek. De tweede generatie, onder wie Godfrieds opa Joseph Gerard (1851-1935), opende een reeks nieuwe winkels door heel Nederland, gericht op de verkoop van confectiekleding.

Rijkste families van Europa

In 1911 waagde de familie de sprong naar Berlijn. Tussen de wereldoorlogen groeide het familiebedrijf uit tot een multinationale kledinggigant. De Brenninkmeijers gingen tot de rijkste families van Europa behoren.

Godfrieds vader Franz (1890-1972) behoorde tot de derde generatie en was een van de belangrijkste steunpilaren van het familiebedrijf in Nederland en in Duitsland. Hij kocht vlak voor de oorlog een groot landhuis in het Duitse Mettingen, de bakermat van de familie. Na de oorlog keerde hij terug in Nederland, waar hij zich vestigde op landgoed Drafna in Naarden.

Grote man van C&A Nederland

Van Godfried Brenninkmeijer zelf is opmerkelijk genoeg weinig bekend. In schaarse krantenartikelen wordt hij 'de sterke man' van C&A in Nederland in de jaren zeventig genoemd. In die jaren groeide het winkelbedrijf sterk. Volgens de woordvoerder van de familie werkte Godfried in Londen, voordat hij naar Nederland kwam. Daar groeide hij door tot voorzitter van de directie van C&A Nederland. In 1988 legde hij zijn functie neer.

In een interview herinnerde Jaap Blokker zich vlak na de eeuwwisseling dat hij begin jaren tachtig met Godfried en Gerrit Jan Heijn van de 'grootmachten' C&A en Albert Heijn 'collegiale afspraken' maakte over de verdeling van de markt. Die overigens later werden gebroken door Albert Heijn.

Godfried overleed zondag 17 juli op 83-jarige leeftijd in het Zwitserse Ascona. "De heer Godfried heeft gedurende vele jaren met grote vakkundigheid en toewijding leiding gegeven aan C&A Nederland", schrijft de huidige directie van het winkelconcern in een overlijdensadvertentie. "Zijn persoonlijkheid en zakelijk inzicht zullen ons tot voorbeeld zijn."

Thumbnail

Winkelgigant

De familie Brenninkmeijer heeft C&A, met inmiddels ruim 2000 winkels in Europa, Brazilië, Mexico en China, nog steeds in handen. Daarnaast is de familie actief in vastgoed en investeringen. De meeste activiteiten zijn ondergebracht in het in Zwitserland gevestigde Cofra, dat ruim 50.000 werknemers telt. Een deel van haar vermogen steekt de familie in liefdadigheid.

Vorige week verscheen een boek waarmee de familie zich rekenschap geeft van de opstelling van C&A in Duitsland onder de nazi’s. Uit onderzoek van een Duitse historicus blijkt dat het familiebedrijf vóór en tijdens de oorlog door het paaien van hoge nazi’s kon groeien. Ook wist het bedrijf te profiteren van de onteigening van Joodse bedrijven en vastgoed en dwangarbeid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore