Ga naar de inhoud
Nederland

Moordenaar Anne Faber in hoger beroep

Michael P., de moordenaar van Anne Faber, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Dat zegt zijn advocaat tegen RTL Nieuws.

De familie van Anne Faber hoopte dat het strafproces met het vonnis van vorige week zou zijn afgerond. "Ze willen het boek sluiten", zei hun advocaat Ruth Jager vorige week. Nu komt er dus toch een vervolg op de strafzaak. "We betreuren het besluit", laat Hans Faber, de oom van Anne, weten.

"Alle begrip voor het standpunt van de familie en dat is logisch ook. Maar wij vinden principieel dat het politieoptreden in deze zaak niet in de haak is en een hogere rechter hier toch nog eens goed naar moet kijken", verklaart P.'s advocaat Niels Dorrestein.

28 jaar cel en tbs

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de 28-jarige Michael P. vorige week tot een gevangenisstraf van 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht bewezen dat P. Anne Faber ontvoerde, verkrachtte en doodde.

Eén van de redenen om het vonnis aan te vechten, is de hardhandige wijze waarop Michael P. op 9 oktober 2017 is aangehouden. Bij die arrestatie werd P. niet op zijn zwijgrecht gewezen. De politie hield een gemuilkorfde politiehond dicht bij het gezicht van P. en dreigde dat hij gebeten zou worden als hij niet vertelde waar Anne was. Er werd aan zijn handboeien gedraaid om pijnprikkels te geven. De moordenaar van Anne Faber heeft aan de hardhandige arrestatie een schouderbreuk opgelopen, waaraan hij ook is geopereerd.

Eerlijk proces

Volgens de rechter heeft de politie bij de arrestatie inderdaad fouten gemaakt. Maar dit handelen heeft er niet toe geleid dat een 'belastende, bekennende verklaring' is verkregen. Het recht op een eerlijk proces is niet geschaad, oordeelde de rechter. 

Maar de advocaat van P. vindt dat de politie disproportioneel geweld gebruikt heeft. "Hij was geboeid bij de aanhouding, heeft zich niet verzet en stapte wel de politiebus uit met een schouderbreuk. Zwaar lichamelijk letsel, een lange revalidatie en wat ons betreft mag dit politieoptreden niet zonder gevolgen blijven. Dit zou tot strafvermindering moeten leiden", zegt advocaat Niels Dorrestein tegen RTL Nieuws.

De politie en het Openbaar Ministerie besloten voor de aanhouding dat P. stevig vast gepakt mocht worden. Agenten zouden indringend vragen naar de verblijfplaats van Anne, zonder hem op zijn zwijgrecht te wijzen. Er was op dat moment namelijk nog hoop dat Anne mogelijk nog in leven was.

Bekijk hier de uitspraak van de rechtbank:

De 25-jarige Faber maakte op 29 september 2017 een fietstocht in de omgeving van Utrecht. Ze verdween en was bijna twee weken spoorloos. Michael P. bekende uiteindelijk dat hij Anne Faber had gedood, waarna hij haar begroef in een bos in Zeewolde.

ZIE OOK: Ouders Anne Faber: 'Wrede en kille man heeft alles verwoest'
 
Behalve over het politiegeweld bij de arrestatie, is de advocaat van P. het ook oneens met de hoogte van de straf die P. kreeg. Volgens de advocaat is de straf veel hoger dan in soortgelijke zaken wordt opgelegd.

Vriend Anne Faber

​De advocaat van de vriend van Anne Faber, Sébas Diekstra, laat weten: "De rechtsstaat geeft de mogelijkheid tot hoger beroep. In dit geval vind ik het persoonlijk zeer spijtig dat er gebruik van wordt gemaakt bij een bekend, bewezen en zeer ernstig strafbaar feit. Gevoelsmatig getuigt het van een extreem gebrek aan respect en empathie richting de nabestaanden, die hierdoor afgeleid worden van de poging tot verwerking van dit immense trauma."

​Het OM Midden-Nederland laat weten: "We hebben kennis genomen van het besluit van de advocaat. Dat is zijn beslissing. Wij gaan niet in hoger beroep."