Nederland

Overal komen fietspaden omhoog door de hitte: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

25 juli 2018 13:29 Aangepast: 25 juli 2018 15:16
Beeld © Rick Vermin / Olivier Beens (via Twitter)

Loszittende tegels, betonplaten die omhoog komen: het is flink opletten op de Nederlandse fietspaden. Door de uitzonderlijke droogte en de hitte liggen veel fiets- en wandelpaden er slecht bij.

Het fietspad aan de Woltersweg bij Dorkwerd in Groningen, bijvoorbeeld. Dat ziet er normaal strak uit, maar misschien een beetje té strak: twee betonplaten zijn daar omhoog gekomen. 'Hitte maakt fietspad tot schans', kopt een regionale nieuwssite.

Ook langs de Weespertrekvaart in Amsterdam moeten fietsers afstappen. Het asfalt onder de betonplaten was gaan smelten en bewegen, meldt de gemeente, waardoor ook de betonplaten gingen schuiven: 

Lanceerplatform

Bij Maartensdijk in de gemeente De Bilt spreken ze van een 'lanceerplatform' door omhoogstekende tegels. 

Over de kop

Dat die losse tegels gevaarlijk kunnen zijn, is duidelijk: in Oss sloeg vorige week een scooterrijder over de kop door een paar losse tegels. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis.

In Aerdenhout vlogen ook de tegels uit het fietspad, een jongen ging daar hard onderuit.

In Eindhoven, ten slotte, sloeg ook een scooterrijder over de kop, samen met degene die bij hem achterop zat. Zij zijn allebei naar een ziekenhuis gebracht.

'Kijk uit'

Bij de Fietsersbond zien ze meldingen van loszittende tegels uit het hele land binnenkomen. "Normaal gesproken krijgen we er nooit meldingen over, en nu wel een paar per week", zegt Martijn van Es.

"Wij zeggen sowieso: kijk uit. Als de tegels uit elkaar gaan, ontstaan er spleten. Daar kun je met je wiel tussenkomen, zeker als je een smalle band hebt." Voor wielrenners is het dus helemaal oppassen.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Ook bij het kennisplatform CROW, een kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, zien ze de problemen. "Ik zit al heel lang in het vak, en dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Jan Knol. "Ik heb niet eerder zoveel klachten gehoord."

De tegels op fietspaden zijn bijna allemaal van beton, legt hij uit. En die zetten, net als die grote betonnen platen, ook uit door de warmte. Als de tegels strak tegen elkaar worden gelegd - zonder of met een hele dunnen voeg - dan komt er spanning op te staan - en springt er vanzelf ergens een tegel omhoog. 

Fietspaden sproeien

De gemeente Amstelveen is begonnen met het natmaken van fietspaden. "We controleren de hoofdroutes van de fietspaden en besproeien deze met water. Indien nodig bestraten we het fietspad ook deels opnieuw", meldt de gemeente.

De Fietsersbond roept weggebruikers op rekening te houden met de slechte staat van de fietspaden. "Mensen verwachten dit niet", zegt Martijn van Es. "Nederland heeft hele goede fietspaden en we gaan er niet vanuit dat er gaten in de weg zitten, dus dit kan zeker voor ongelukken zorgen. Daar maken we ons wel zorgen over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore