Ga naar de inhoud
Gezondheid

Treinreizigers zijn actiever en minder dik dan automobilisten

Beeld © ANP Foto

Forenzen die met de trein gaan hebben minder overgewicht en ervaren minder stress dan automobilisten. Ze bewegen ook veel meer op een dag, waardoor ze gemiddeld gezonder zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM. Treinreizigers gaan vaak met de fiets naar het station en lopen vervolgens een stukje naar het werk. Ze bewegen dus veel meer dan iemand die alleen maar in de auto stapt. Treinreizigers lopen 8 tot 33 minuten meer per dag en zetten zo'n 2000 stappen meer dan autoreizigers.

Gezondheid

Dat draagt ook bij aan hun gezondheid: treinreizigers hebben over het algemeen minder last van overgewicht. Meer bewegen verkleint bovendien de kans op een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk.

Daar staat wel wat tegenover, want mensen die met de trein gaan hebben een groter risico om te worden besmet met een infectie. Ze zitten immers in een coupé met veel andere mensen. Maar het verschil is klein, je hebt thuis of op het werk nog altijd de meeste kans om een infectie op te lopen. Bovendien bouwen reizigers die meer dan drie keer per week met het OV gaan juist weerstand op.

Moe en gestrest

Wil je echt vrolijk aan je werkdag beginnen, dan kun je het beste dicht bij je werk gaan wonen en gewoon fietsen of wandelen. Mensen die met de auto of trein moeten zijn vermoeider, minder blij en hebben meer angstklachten en stress. En dan geldt ook nog eens dat hoe langer de reis, hoe slechter je slaapt en hoe ongezonder je je voelt.

Van weinig slapen krijg je ook honger:

Als je stelselmatig te weinig uren in bed ligt, kun je zelfs overgewicht krijgen. Hoe komt dat?

Treinforenzen hebben over het algemeen minder stress dan automobilisten en slapen ook beter. Maar een langere reistijd, drukke treinen en de onvoorspelbaarheid van de reis kunnen wel weer stress opleveren.

Het RIVM baseert zich voor hun onderzoek vooral op buitenlandse studies. Ze verwachten dat de positieve effecten voor treinreizigers in Nederland nog iets groter zijn, omdat hier meer mensen naar het station fietsen. Ongeveer de helft gaat met de fiets naar het station en meer dan de helft loopt vervolgens naar hun werk.