Ga naar de inhoud
Nederland

Ouders naar Cuba om vermiste Anouk (19) te zoeken: 'Ze was in paniek toen ze belde'

De vermiste Anouk.

Om half twaalf vliegen de ouders van de Nederlandse Anouk (19) met vrienden naar Cuba om hun vermiste dochter te zoeken. Zaterdag zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze zat niet in het vliegtuig.

Op 7 juli besloot de 19-jarige Anouk uit Hellevoetsluis voor twee weken naar Cuba te vertrekken. "Ze was onvoorbereid en onnozel vertrokken", vertelt Miranda Roest, een vriendin van de familie, aan RTL Nieuws. "Ze ging erheen in de veronderstelling dat het gewoon een leuk land is, zonder erbij na te denken dat het ook een heel ander land dan Nederland is. Ze was altijd al weg van het eiland en heeft een lastminute geboekt."

Appje

Haar ouders wisten niets van de plannen van Anouk. "Ze kregen ineens een appje: ik ga naar Cuba", vertelt Miranda. "Vervolgens konden ze haar een hele tijd niet bereiken, wat logisch is als je in het vliegtuig zit. 's Avonds kregen ze een berichtje: ik ben geland. Ze stuurde haar locatie door en bleek inderdaad op Cuba te zitten."

Op zaterdag 21 juli hadden de ouders van Anouk voor het laatst contact met hun dochter. Ze belde dat haar pinpas was ingeslikt en ze zich ziek voelde. "Ze was erg in paniek", vertelt Miranda. "Haar geld was op, ze had op straat geslapen en al 24 uur niet gegeten en gedronken. Dan schrik je je als ouders natuurlijk kapot."

Ambassade

Haar vader Wim vertelde eerder aan RTL Nieuws dat hij haar had geadviseerd naar de Nederlandse ambassade te gaan en dat ze moest zorgen dat ze toch op het vliegtuig zou komen, maar bij de ambassade is ze nooit aangekomen.

Wat Anouks situatie extra zorgelijk maakt, is dat ze last heeft van psychoses. Waarschijnlijk heeft ze geen medicijnen mee, omdat ze onvoorbereid op reis ging. Daarnaast zag Anouk zelf de ernst van de situatie niet zo in, vertelt Miranda. "Ze vond zelf dat haar niets mankeerde."

Flyers

Met een dikke stapel flyers stappen de ouders en hun vrienden zo op het vliegtuig. "De instanties werken niet echt mee", vertelt Miranda. "De serieuze signalen die er zijn worden makkelijk terzijde geschoven. En ze gaan niet snel en voortvarend te werk. Daarom gaan we zelf zoeken."

De familie is bang dat Anouk iets ernstigs is overkomen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlandse Anouk (19) vermist op Cuba