Ga naar de inhoud
Nederland

Voorjaar en zomer van 2018 tot nu toe de droogste ooit gemeten

Een stofwolk op A73 door de grote droogte. Beeld © ANP

De zomer van 2018 is tot nu toe de droogste ooit gemeten. Vandaag halen we het jaar 1976 in, dat tot nu toe dat record had. Maar: het kan volgende maand nog veranderen.

Het neerslagtekort in 1976 was 344,5 millimeter. Dit jaar is dat tekort groter. "Het gaat om het verschil tussen de hoeveelheid regen die valt en de neerslag die weer verdampt", legt Dennis Wilt, meteoroloog van Buienradar uit.

ZIE OOK: Vandaag is de eerste tropische dag van de zomer

Of 2018 ook het droogste blijft, is nog even de vraag. De meting loopt van 1 april tot en met eind augustus. "Als het volgende maand nou flink gaat regenen, kan het nog helemaal veranderen", zegt Wilt. "We zijn eind april en begin mei iets natter begonnen dan in 1976, maar daarna is het heel droog gebleven."

Smog-alarm

Op het kaartje van het KNMI is te zien dat 2018 tot nu toe het droogste is. De rode lijn is het recordjaar 1976, de zwarte lijn is 2018. De 5 procent droogste jaren (groene lijn) hebben we al lang ingehaald.

Het RIVM heeft inmiddels ook een smog-alarm afgegeven. In grote delen van het land zal de luchtkwaliteit 'slecht' worden. Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen van het RIVM het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

Zo ontstaat smog

Het is warm en er zit weinig beweging in de atmosfeer: de perfecte conditie voor smog. Meteoroloog William Huizinga van Buienradar legt uit wat smog precies is en wanneer het onstaat.