Nederland

Hitte-alarm: KNMI geeft code oranje af en vraagt mensen voorbereid te zijn

24 juli 2018 17:02 Aangepast: 25 juli 2018 06:37
Nederlanders zoeken tijdens deze warme periode verkoeling op het strand. Beeld © ANP

Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege extreme hitte. De waarschuwing geldt voor het hele land, behalve het Waddengebied. Het KNMI roept Nederlanders op om voorbereid te zijn.

Er wordt aangeraden om er rekening mee te houden dat er plannen moeten worden gewijzigd omdat het weer daar om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan buiten sporten, of vol in de zon in de tuin werken op het heetst van de dag. 

Bij code oranje is de impact van het weer groot. Ook is er kans op 'schade, letsel of veel overlast', zo meldt het KNMI op zijn site. 

Hitteplan

Het KNMI kan 24 uur van tevoren code oranje afgeven als de kans op extreem weer '60 procent of meer is'. Vandaag is de eerste dag waarop het hoogstwaarschijnlijk 30 graden of warmer wordt in De Bilt, en ook de rest van de week wordt het heet. In het oosten kan de temperatuur zelfs oplopen tot 37 of 38 graden.

Maandag werd het Nationaal Hitteplan al geactiveerd en tot eind van deze ochtend gold code geel voor het hele land. Code geel betekent dat mensen alert moeten zijn en dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore