Bosbranden Griekenland

Cindy getuige van tragedie Griekenland: 'Het werd vreselijk heet'

24 juli 2018 11:21 Aangepast: 24 juli 2018 11:45
Een grote weg bij Kineta, waar de eerste brand uitbrak, is afgesloten. Beeld © AFP

De Nederlandse Cindy Anagnostopoulou woont al dertig jaar op het Griekse eilandje Poros, dichtbij de plek waar verwoestende branden aan al tientallen mensen het leven hebben gekost. "Het is verschrikkelijk", vertelt ze vanuit Griekenland. "Het vuur heeft zo vreselijk snel om zich heen geslagen."

"Gisteravond begon het ineens hard te stormen en het werd vreselijk heet", vertelt Cindy. "Daarom is de brand waarschijnlijk zo vreselijk snel overgeslagen van huis op huis. Toen de zon om 20.30 uur onderging, was de lucht helemaal oranje."

Weg afgesloten

Cindy wist al snel wat er aan de hand was. Ze heeft een restaurant op het eiland en de klanten konden niet weg, omdat de toegangsweg was afgesloten. "Maar we wisten toen nog niet hoe groot het was."

ZIE OOK: Liveblog: vele tientallen doden door felle bosbranden in Griekenland

De eerste brand begon gisteravond in de plaats Kineta. Daar werden alle beschikbare brandweerwagens, helikopters en blusvliegtuigen heen gestuurd. "Toen de brand in Kineta heel groot was, begon het ook in Mati te branden. Dat is helemaal aan de andere kant van Athene."

Tekort aan materieel

Daar moest vervolgens ook materieel heen, maar daarvan was niet genoeg beschikbaar, vertelt Cindy. "De regering heeft namelijk blusvliegtuigen naar Zweden gestuurd om daar te helpen bij de bosbranden."

Cindy vertelt dat de brand in Mati in een grote wijk was. "Daar staan ontzettend veel huizen en het vuur is zo vreselijk snel overgeslagen."

Ouderen en kinderen

In de wijk staan veel buitenhuisjes van vooral ouderen. "Veel kinderen die vakantie hebben, zijn door hun werkende ouders naar opa's en oma's gebracht. Ook zijn er heel veel zomerkampen voor kinderen in het gebied. Gelukkig hebben ze tweehonderd kinderen van een zomerkamp wel op tijd weg kunnen krijgen en dus kunnen redden."

Er zijn al tientallen doden en dat zal volgens Cindy sowieso oplopen. "Het dodental bestaat tot nu toe alleen uit mensen die op het strand en in de zee zijn gevonden. Het is verder nog niet te overzien, omdat de hulpdiensten het getroffen gebied moeilijk kunnen bereiken." 

Miniatuurvoorbeeld

Uitgebrande auto's in Mati (Foto: EPA).

De wegen zijn versperd door uitgebrande auto's. "Die zijn van mensen die hebben geprobeerd te vluchten voor het vuur."

Aangestoken

"Mensen zijn verdrietig maar ook heel boos, omdat het waarschijnlijk aangestoken is", vertelt Cindy. "Dat wordt ook in de Griekse media gezegd." 

Volgens Cindy zijn de branden nog niet helemaal onder controle. "Hoe de brand nu is weet ik niet precies, want hier gaat het in het nieuws vooral over de doden. Er is gelukkig wel regen voorspeld." 

Toeristendorp veranderd in maanlandschap

Door het Griekse kustdorp Mati is een enorme vlammenzee geblazen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore