Nederland

Wel of niet sproeien in de zon? Zo krijg je het mooiste gazon bij 30 graden

24 juli 2018 07:00 Aangepast: 25 juni 2019 08:43
Archieffoto. Beeld © ANP

Als je een tuin hebt, wil je daar tijdens deze warme dagen natuurlijk wel van genieten. Extra leuk als je gazon er dan ook mooi uitziet. Maar hoe doe je dat nou het beste? Wij legden Peter-Paul Klein Bussink van Intratuin enkele ideeën voor. Aan hem de vraag: feit of fabel?

1. Als het warm is, moet je meer sproeien dan als het koud is

Fabel. Het gaat om de groeiperiode van het gras. Als het koud is in de winter staat de groei van gras stil, en omdat het niet groeit, heeft het ook geen water nodig. Maar is het boven de 25 graden, dan staat de groei ook stil. Nu hoeven we dus ook minder te sproeien dan als iets minder warm is.

ZIE OOK: Drinkwaterbedrijf: stop met sproeien in de tuin met deze droogte

In het voorjaar begint de temperatuur van de grond warm te worden, dan ontkiemen de plantjes, en gras is een plantje, en dus is dat het moment om goed te sproeien. De beste temperatuur voor planten is tussen de 14 en de 22 graden. Dan groeien ze het best.

2. Als de zon schijnt moet je niet sproeien, want de druppels werken als vergrootglas

Feit. Gras is hard, dat kan veel hebben, maar de zon kan bij andere planten en blaadjes wel schade veroorzaken als je daar water op sproeit. Dan kan het inderdaad verbranden.

3. Het is bij warm weer het beste om elke dag even water te geven

Fabel. Je kunt beter niet te vaak sproeien, maar dan wel goed. Laat de sproeier dan ook gewoon een half uur staan. Zorg dat het gras dan goed doorweekt is. Dan hoef je daarna ook een paar dagen niet te sproeien.

4. Het is het beste om je planten water te geven met een zachte straal

Feit. Dat is inderdaad het beste. Het beste is een regendouche. Dat benadert de natuur het beste. 

5. Het helpt om een paar dagen voordat het warm wordt alvast extra te sproeien

Feit, maar daarvoor zijn we nu veel te laat. Als het veertien dagen lang mooi weer wordt en je zou dat weten, dan is het inderdaad het beste om het van tevoren goed te sproeien, dan hoef je het daarna twee weken niet te doen. Maar dan moet je het wel lang en goed sproeien!

6. Het gras wordt lui als je het sproeit

Geen feit en geen fabel. Het gras wordt lui als je het vaak een klein beetje sproeit. Want: wortels van plantjes zoeken de plek op waar het lekker is. Als je elke dag een beetje sproeit, zit het vocht aan de bovenkant, dan hoeft het worteltje niet ver te zoeken. Als je lang en goed sproeit, wordt de bodem echt goed nat en dan gaat de wortel naar beneden. Dat is veel beter, want dan krijg je een goed wortelgestel.

7. Geel gras betekent dat het doodgaat, en dat je moet sproeien

Fabel. Geel gras is niet erg, maar het is ook niet mooi. Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje. Als het vervolgens weer gaat regenen, krijg je een beetje onregelmatig gras. Sommige plekken worden groen, andere stukken blijven even geel. Dan moet je gewoon een beetje geduld hebben.

Je moet gras nu sowieso niet te vaak sproeien, tenzij je denkt oei, dit gaat mis. Het is van belang dat we het water dat we hebben, goed gebruiken. Ik zou zeggen: gras hoef je even niet te sproeien, maar de plantjes moet je wel een beetje bijhouden.

Tips van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra bij een kurkdroge tuin:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore