Nederland

Delftse studenten winnen tweede prijs bij hyperloop-wedstrijd: 'Enorm trots'

23 juli 2018 15:50 Aangepast: 23 juli 2018 21:30
De Delftse studenten aan het werk aan de hyperloop.

Geen goud, maar zilver voor de Delfste studenten die in Californië meededen aan de hyperloop-wedstrijd van Elon Musk. Door technische problemen grepen de Nederlandse topfavorieten naast de titel. "Ik ben sprakeloos over wat er is gebeurd", zegt de 22-jarige Edouard Schneiders van Hyperloop Delft.

Hij en zijn team hadden hun verlies al geaccepteerd toen ze op het nippertje toch mee mochten doen aan de finale van SpaceX Hyperloop wedstrijd. De 37 studenten van de TU Delft wonnen vandaag de tweede plaats tijdens de belangrijke competitie van techmagnaat Elon Musk.

Kapot moederbord

"We hebben een ongelofelijke weekend achter de rug. Twee dagen voor de finale wilde onze motor niet meer aan. Onze moederbord, de computer die onze hele voertuig aanstuurt, was stuk gegaan. Het was verschrikkelijk!" De studenten hebben alle winkels en bedrijven in Los Angeles gebeld op zoek naar vervanging, maar ze hadden geen geluk.

ZIE OOK: Maaike (21) presenteert Hyperloop: 'Amsterdam - Parijs in 30 minuten is het doel'

"Het was al eigenlijk te laat en we gingen terug naar ons huisje om in te pakken. Kort daarna vond iemand, wonder boven wonder, een moederbord in een doos. Dat gevoel was ongelofelijk!” Na uitvoerige testen, behaalde het team de tweede plek door 142 km per uur met hun pod door een vacuümbuis te rijden. Dat is veel minder snel van de 420 km per uur die ze voor ogen hadden.

Complimenten van Musk en Rutte

Elon Musk, oprichter van ruimtevaartbedrijf organiseert de Hyperloop wedstrijd voor de derde keer. Het Duitse studententeam WARR van de universiteit in München ging er met de winst vandoor.

"Het Duitse team had minder technische problemen dan wij. Toch zijn we enorm trots met wat we voor elkaar hebben gekregen. Nu gaan we terug naar Nederland om vakantie te vieren!” Volgend jaar is er weer een hyperloopwedstrijd. Dertig nieuwe studenten uit Delft proberen dan de eerste plek te veroveren. "Hoe dan ook ben ik trots op ons team. We krijgen ook complimenten van Elon Musk en Mark Rutte."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`