Ga naar de inhoud
Nederland

Klaag jij over de hitte? Dan ben je effectief bezig

Deze week is het hitteplan van kracht. Beeld © ANP

'Ik ben wel klaar met die warmte'. 'Het mag wel weer gaan regenen'. 'Het is veel te heet'. Ben jij zo'n klager, of heb jij veel mensen in je omgeving die zaniken over de hitte? Goed nieuws: klagen over het weer is effectief.

"Het weer is eigenlijk net zoals voetbal", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Iedereen heeft er verstand van. Of denkt er verstand van te hebben."

Het is nooit goed

Wat hem ook opvalt: het is nooit goed. Of het is te warm, of te koud, of het waait of regent te veel, of juist te weinig. Tijdens de aanhoudende droogte van deze zomer wordt er volgens Middendorp 'heel wat af geklaagd'. "Je hoort mensen zeggen dat ze zo snel mogelijk weer winter willen. Maar: in de winter hoor je juist het omgekeerde. Dan willen ze weer snel zomer."

Het weer is één van de meest beklaagde onderwerpen in Nederland weet Bart Flos, auteur van het Anti-klaagboek (‘eerste hulp bij zeuren en zaniken’). "Het is een makkelijk onderwerp, want niemand kan er iets aan doen. Je kunt naar hartelust zaniken over het weer zonder iemand voor het hoofd te stoten."

Lekker klagen

Klagen is goed voor ons. Flos: "Daarom werken die initiatieven om een bepaalde periode niet te klagen ook voor geen meter. Er is zelfs onderzoek gedaan waaruit blijkt dat klagen oplucht. Als mensen zich een dag moeten inhouden, komt het er de volgende dag dubbel zo hard uit." Bovendien heeft klagen nog een ánder positief effect: het creëert een saamhorigheidsgevoel. Vooral als er over het weer wordt geklaagd. "Op werk kan de één meer last hebben van een bepaald probleem dan de ander. Maar het weer is de gemeenschappelijke vijand van íédere Nederlander, van ieder mens."

Volgens Middendorp is er wel een ideale temperatuur waar 'heel veel mensen' blij mee zijn: tussen de 20 tot 25 graden, met een fris, zacht briesje. "Toch kun je het niet over één kam scheren. Ik probeer ook altijd zo objectief mogelijk over het weer te zijn, want 'lekker weer' is niet voor iedereen lekker." 

Minder heet

Middendorp verwacht dat er een boel geklaagd gaat worden de komende week, als de temperaturen nog meer zullen oplopen. "Voor mij zelf mag het ook wel wat minder heet, hoor", zegt hij. 

Flos raadt mensen aan om lekker te blijven klagen over de hitte voor opluchting en het saamhorigheidsgevoel. "Mensen vinden bovendien nooit van zichzelf dat ze klagen. Dus als je zegt tegen iemand: 'Zeik niet zo over dat weer', dan werkt dat juist averechts, dan krijg je juist géén sociale cohesie. Je wordt geacht om eventjes lekker mee te klagen."

Maar: blijven hangen in het geklaag is ook niet goed. De oplossing? Even lekker klagen, en dan afleiding zoeken. "Ga samen onder de parasol liggen, neem een frisse duik in het zwembad, ga een ijsje halen om af te koelen. Het is goed om gezamenlijk te zeuren, maar er samen wat aan dóén, is nog beter."

Hitteplan van kracht: dit houdt het in

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws