Nederland

Minister Blok maakt excuses aan Suriname

21 juli 2018 16:25 Aangepast: 21 juli 2018 17:10
Beeld © ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft excuses gemaakt aan Suriname voor zijn 'aanstootgevende' uitlatingen over dat land. Hij noemde Suriname eerder een mislukte staat.

Blok zei dat het land een 'failed state' was als gevolg van 'etnische opdeling'. Dat deed hij in een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken. De term 'failed state' doelt meestal op landen waar bestuur en rechtsstaat helemaal ontbreken.

Kritiek

Zijn uitlatingen vielen totaal verkeerd in de voormalige Nederlandse kolonie. De Surinaamse regering reageerde woedend en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen. Ook in Nederland kwam het Blok op veel kritiek te staan. De PvdA wilde de Kamer terugroepen van reces om over de uitlatingen te debatteren, maar daar was geen meerderheid voor.

Minister Blok zei eerder al dat hij zijn 'te harde woorden' betreurde. "Dat had ik niet op die manier moeten doen. Ik had beter op mijn woorden moeten letten", zei hij tegen RTL Nieuws.

In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok nu dat hij uitspraken heeft gedaan die hij 'niet had moeten doen'. Hij erkent dat hij zich 'in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten'. Hij zegt dat hij 'de scherpte van de discussie' heeft opgezocht en dat hij daarbij 'illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn'.

Nog meer excuses

Naast Suriname heeft de minister ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd om zijn spijt te betuigen. Zij waren boos omdat Blok ook hen vertegenwoordigt en zijn uitglijders dus op hen afstralen.

Alle landen die daar behoefte aan hadden, hebben inmiddels uitleg en/of excuses van Blok ontvangen, meldt zijn ministerie. Of dat ook geldt voor bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, die hij afschilderde als landen vol vreemdelingenhaat, wil het departement niet zeggen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`