Nederland

Alle records gebroken: Nijmeegse Vierdaagse 'fantastisch verlopen'

20 juli 2018 20:55 Aangepast: 20 juli 2018 20:56
Beeld © ANP

Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse moesten nog 298 deelnemers opgeven. In totaal kwamen er 41.006 wandelaars over de streep van het grootste wandelevenement ter wereld.

Aan het begin van de Vierdaagse gingen 44.480 mensen uit 84 landen van start om elke dag 30, 40 of 50 kilometer af te leggen door Gelderland, Brabant en Limburg.

De warmte zorgde vandaag voor last bij veel wandelaars en toeschouwers. Het Rode Kruis had de handen vol aan klachten die met oververhitting te maken hadden. Ook op de tribunes langs het parcours van de feestelijke intocht over de Nijmeegse Sint Annastraat vielen mensen flauw in de brandende zon. Ernstige ongelukken zijn er voor zover bekend niet gebeurd.

Marsleider is tevreden

Hoogleraar sanctierecht Henny Sackers is tevreden over zijn eerste Vierdaagse als marsleider. "Het is fantastisch verlopen. Ik ben een tevreden mens. En een moe mens na deze week", zei hij. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls was 'heel tevreden'. "Als het vrijdagavond ook allemaal goed gaat, is er nagenoeg niets gebeurd terwijl het in de stad drukker was dan ooit."

Bruls staat wel langs de Vierdaagseroute, maar gaat nooit naar de Vierdaagsefeesten in de stad. "Als er iets gebeurt, ben ik ook niet zomaar door de propvolle stad heen. Ik hou me achter de schermen met de veiligheid bezig."

Recordhouder onder de Vierdaagselopers

Nijmegenaar Bert van der Lans (86) voltooide zijn 71ste Vierdaagse. Hij blijft daarmee de recordhouder onder de Vierdaagselopers. De drie 90-jarigen die dinsdag van start gingen in Nijmegen moesten allen opgeven.

Het centrum van Nijmegen stroomde vanmiddag al vol voor de laatste dag van de Vierdaagsefeesten, die tot middernacht duren. De 49ste editie van de feesten heeft alle records gebroken qua bezoekersaantallen. De organisatie denkt dat er tot en met vrijdag ruim 1,6 miljoen mensen in Nijmegen hebben gefeest.

Ook politiek commentator Frits Wester deed mee aan de Vierdaagse

En dat viel 'm op sommige momenten vies tegen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ingrid finishte minuut te laat bij Vierdaagse en moest afhaken: 'Dit is zó oneerlijk'

`