Ga naar de inhoud
Nederland

'Omstreden journalist rommelt met stoffelijke resten MH17'

Beeld © EPA

'Verwerpelijk, onwaardig en respectloos'. Zo noemen de nabestaanden van de vliegramp met vlucht MH17 het 'gerommel met menselijke resten' door de omstreden Amerikaanse journalist Patrick Lancaster.

Lancaster heeft herhaaldelijk de publiciteit gezocht met de vondst van stoffelijke resten. Deze week beweerde hij opnieuw overblijfselen te hebben ontdekt in, op of rond de plek van het ongeluk. Mogelijk zijn die stoffelijke resten daar expres neergelegd, zegt Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17.

'Gebied is afgegraven en gezeefd'

"We worden voortdurend geconfronteerd met acties van een kleine groep journalisten, onder wie Lancaster", zegt Ploeg. "Op een vreemde manier vinden ze steeds weer menselijke resten in een gebied waar dat eigenlijk niet kan. Dat gebied is afgegraven en gezeefd. Dat wekt op z'n minst de indruk dat er wordt gerommeld met menselijke resten."

Volgens de Stichting Vliegramp MH17 probeert Lancaster met zijn beelden twijfel te zaaien over het werk van het internationale onderzoeksteam (JIT). 

Lancaster ontkent de aantijgingen. "Ik zou het liefst willen dat alle stoffelijke resten zouden zijn gevonden." Hij zegt te publiceren om zo het JIT zo ver te krijgen dat ze opnieuw onderzoek gaan doen in het gebied.   

'Gemanipuleerd met menselijke resten'

Lancaster had er ook voor kunnen kiezen om op een respectvolle manier zorg te dragen voor de stoffelijke resten, zegt Ploeg. "De wijze en de plaats waarop de stoffelijke resten zijn aangetroffen doen vermoeden dat op een of andere wijze wordt gemanipuleerd met menselijke resten om daar publicitair of politiek voordeel mee te behalen."

Stichting Vliegramp MH17 roept mensen op om stoffelijke resten 'op een uiterst respectvolle wijze in te leveren bij de plaatselijke autoriteiten en zich te onthouden van het zoeken van publiciteit, persoonlijke roem of politieke voordelen'.

MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

MH17-nabestaanden zetten 298 lege stoelen voor Russische ambassade

Het is een stil protest van de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nabestaanden MH17: stop met sollen met menselijke resten

Bron: RTL Nieuws
Meer over