Nederland

Suriname roept Nederlandse gezant op het matje voor uitspraken Blok

19 juli 2018 20:52 Aangepast: 20 juli 2018 06:02
Minister Stef Blok. Beeld © ANP Foto

De Nederlandse gezant Jaap Frederiks heeft zich bij de regering van Suriname moeten melden voor de uitspraken van minister Stef Blok. Frederiks heeft een protestbrief gekregen van de regering.

Aanleiding hiervoor zijn de 'destabiliserende en denigrerende uitspraken' die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname. Woensdag publiceerde Zembla uitspraken van Blok waarin hij Suriname een mislukte staat noemde omdat er sprake zou zijn van vele bevolkingsgroepen die niet vreedzaam zouden samenleven.

ZIE OOK: Minister Blok noemt Suriname 'een mislukte staat'

Mogelijke 'herkolonisatie'

Het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) maakte bekend dat Frederiks werd ontboden. Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om 'Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen' zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een 'mogelijke agenda van herkolonisatie', aldus het NII.

De regering in Paramaribo wil dat Blok zo snel mogelijk zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk. Verder zal Suriname de internationale gemeenschap ook informeren over deze kwestie, meldt de organisatie.

Schril contrast

De uitspraken van de minister staan voor Suriname in schril contrast met de wens van de Nederlandse regering om de relatie met Suriname te normaliseren. Dat zou betekenen dat Nederland weer een ambassadeur kan afvaardigen. In juli vorig jaar verbood president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname zou bemoeien.

Het negatieve reisadvies van Nederland voor Suriname is daar een voorbeeld van, aldus het NII.

Minster Blok baalde achteraf van zijn uitspraken:

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Blok betreurt 'te harde woorden' over Suriname

`