Nederland

PvdA: Kamer moet terugkomen van zomerreces om kwestie-Blok

19 juli 2018 17:27 Aangepast: 19 juli 2018 19:44
Lilianne Ploumen Beeld © ANP

De PvdA wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces om de commotie rond minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) te bespreken. Volgens de partij zou er een debat gevoerd moeten worden met de Kamerleden van alle partijen die over Buitenlandse Zaken gaan.

"De uitspraken van de minister kunnen niet door de beugel en schaden ook nog eens de positie van Nederland in het buitenland", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. "Ik wil volgende week in debat met de minister van Buitenlandse Zaken. Dit kan niet wachten tot na de zomer."

Maar van een terugkeer van het reces gaat het niet komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer zag daar de noodzaak niet van in. 

Harde woorden tijdens bijeenkomst

Blok uitte vorige week harde woorden tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (…) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."

De minister haalde tijdens de bijeenkomst ook uit naar Suriname. Hij noemde dat land een 'failed state' als gevolg van 'etnische opdeling'.

'Ik had beter op mijn woorden moeten letten'

Blok zegt die uitspraken gedaan te hebben om het gesprek over migratie 'scherper te maken'. Hij zegt dat te betreuren. "Dat had ik niet op die manier moeten doen. Ik had beter op mijn woorden moeten letten."

Het televisieprogramma Zembla bracht gisteren beelden van de bijeenkomst naar buiten.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore