Nederland

Kamer voelt niks voor expliciete toestemming voorafgaand aan seks

19 juli 2018 14:51 Aangepast: 19 juli 2018 16:52
Beeld © iStock

De Tweede Kamer staat nog niet te trappelen om in de nieuwe zedenwet op te nemen dat er voor seks wederzijdse overeenstemming nodig is.

In veel landen om ons heen bestaat hij al: een wet waarin is geregeld dat seks zonder nadrukkelijke toestemming als verkrachting wordt beschouwd. Nu gaan er ook in Nederland stemmen op om zo'n wet in te voeren.

Maar in de Tweede Kamer nog geen enthousiaste reacties. De grootste regeringspartij VVD is tegen. "Ik zie geen enkele reden om een dergelijke wet in Nederland in te voeren", zegt Kamerlid Foort van Oosten. "Onze eigen zedenwetgeving is goed en wordt binnenkort weer gemoderniseerd om een antwoord te bieden op bijvoorbeeld misstanden in de digitale wereld zoals wraakporno. We moeten vooral zorgen dat slachtoffers zich altijd gehoord voelen en zich veilig voelen om aangifte te doen wanneer hen zoiets verschrikkelijks is aangedaan."

Symboolwetgeving 

Ook regeringspartij CDA is nog niet overtuigd. "Natuurlijk mag seksueel contact alleen plaatsvinden met wederzijds goedvinden", zegt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Maar we weten nog niet goed hoe de wetgeving in Zweden en straks ook in Spanje uitpakt. Er gaan ook geluiden op dat het louter symboolwetgeving is en de rechtszekerheid erdoor in gevaar komt."

SP-Kamerlid Michiel van Nispen vindt het op zich een sympathiek idee, maar zegt nog niet overtuigd te zijn. "Hoe zit het bij voorbeeld met de handhaafbaarheid. Hoe bewijs je wat er is gebeurd in 'the heat of the moment'. Ik wil me er eerst verder in verdiepen’".

GroenLinks Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil net als het CDA weten wat de ervaringen in landen als Zweden zijn. "De vraag is of het daar leidt tot minder situaties van gedwongen seks."

Minister: 'Het is ingewikkeld'

Minister Ferdinand Grapperhaus vindt het 'bewijstechnisch ingewikkeld'. "Ik weet niet of je naar wetgeving moet gaan waar je explicet 'ja' moet hebben gezegd of iets dergelijks. Ik denk dat je vooral moet inzetten dat het voor iedereen duidelijk is. Je komt alleen aan iemand als diegene dat wil. Dat moet gewoon heel erg duidelijk zijn."

Grapperhaus vindt dat we 'heel streng' moeten zijn op het punt van ongewenste intimiteiten. "Dat begint al gewoon bij mensen lastig vallen en aanraken tot aanranding en verkrachting en dat soort dingen."

De minister zegt dat hij de MeToo-discussie 'een goede ontwikkeling' vond. "In mijn jeugd leerden we: als een meisje nee zei, dan bedoelt ze nee. En dat vind ik nog steeds een heel belangrijk motto. Het begint dus hoe je met elkaar omgaat. En hoe je elkaar de normen heel goed bijbrengt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Seks? Daar moet je in Zweden vanaf morgen toestemming voor vragen

`