Nederland

Droogte veroorzaakt 'ramp' in beken: massale sterfte zeldzame vissen dreigt

19 juli 2018 13:18 Aangepast: 19 juli 2018 13:41
Ook in 2013 was het erg droog: hier een drooggevallen waterloop met dode vissen in Noord-Brabant Beeld © ANP

De huidige droogte kan funest zijn voor hele populaties zeldzame beekvissen. Op de zandgronden van de Veluwe, de Achterhoek en Noord-Brabant voltrekt zich 'een rampscenario'.

Daarvoor waarschuwt RAVON, een stichting die gespecialiseerd is in vissen, amfibieën en reptielen. Onder de meest kwetsbare soorten zijn de beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad, anders dan hun namen doen vermoeden geen padden- maar vissoorten. Diverse beken zijn al drooggevallen, en dat heeft geleid tot veel dode vissen.

Streng handhaven

De stichting heeft aan de bel getrokken bij de waterschappen, die erop kunnen toezien dat er geen water uit de beken wordt onttrokken en daarop ook streng kunnen handhaven.

Beken kunnen op kritieke plekken ook met grondwater van elders stromend worden gehouden. In uiterste nood is het ook een optie om vissen te vangen op plaatsen die dreigen droog te vallen en verderop in de beek weer uit te zetten.

Volgens RAVON toont deze periode van droogte aan dat 'de huidige inrichting van beken niet toekomstbestendig is'. Als beken meer hun natuurlijke loop zouden terugkrijgen, met veel kronkels en bomen erlangs, zouden ze minder snel droogvallen.

Het blijft nog lang droog: wanneer is ons drinkwater op?

We hebben te maken met een periode van uitzonderlijke droogte. Wilde dieren hebben op een aantal plekken al moeite om drinkwater re vinden. Maar kan het water, thuis uit de kraan, ook opraken?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore