Ga naar de inhoud
Nederland

Pleidooi voor strengere zedenwet: 'Ook in Nederland toestemming voor seks nodig'

Beeld © ANP

In veel landen om ons heen bestaat hij al: een wet waarin is geregeld dat seks zonder nadrukkelijke toestemming als verkrachting wordt beschouwd. Nu gaan er ook in Nederland stemmen op om zo'n wet in te voeren.

In Zweden moet je sinds 1 juli toestemming vragen als je seks wilt hebben. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar en kun je veroordeeld worden voor verkrachting. Ook Spanje voert binnenkort zo'n wet in. 

Huidige wet voldoet niet

Deskundigen pleiten voor eenzelfde wetgeving in Nederland. "Seks is een activiteit waaraan iedereen wil meedoen", zegt genderdeskundige Janneke Stegeman in het AD. "Als dat niet zo is, dan is het geen seks."

Ook volgens het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers gaat de huidige wet, waarin staat dat iemand schuldig is aan verkrachting als een persoon met geweld tot seks wordt gedwongen, niet ver genoeg. 

Nieuwe wet op komst

Vaak kan een slachtoffer van verkrachting zich niet verzetten omdat zij of hij verstijfd is van angst. Dan lijkt er dus geen sprake te zijn van dwang, terwijl iemand wel wordt verkracht. Een strengere zedenwet zou een oplossing kunnen betekenen voor dergelijke gevallen.

Het kabinet is overigens bezig met een nieuwe zedenwet. Of daarin ook is opgenomen dat seks zonder toestemming automatisch een strafbaar feit betekent, is nog niet duidelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Seks? Daar moet je in Zweden vanaf morgen toestemming voor vragen