Ga naar de inhoud
Nederland

'Nog vaak ongeoorloofde verkoopafspraken tabak op festivals'

Tabaksfabrikanten blijven tegen de wettelijke voorschriften in betalen voor exclusieve verkoop van hun merken op festivals. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak (ORT).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigde vorig jaar een onderzoek aan, maar dat heeft nog niet geholpen, constateert het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

24 festivals bezocht

Dat bezocht de afgelopen twee maanden 24 festivals. Bij zeventien daarvan werden merken van maar één fabrikant verkocht. Op dertien festivals waren dat uitsluitend producten van Philip Morris en bij vier andere ging het om British American Tobacco. Ook op meerdere Belgische festivals werd maar één fabrikant aangetroffen. 

De ORT meldde vorig jaar al dat Nederlandse festivals soms flinke bedragen kregen voor het aanbieden van tabaksproducten van één bepaalde fabrikant. Volgens de Tabakswet is dit een vorm van ongeoorloofde sponsoring.

Naamsbekendheid

Uit Belgisch onderzoek bleek eerder dat de fabrikanten met de exclusieve verkoop van tabak op festivals weliswaar verlies lijden, maar dat dat wordt gecompenseerd door de grote naamsbekendheid die ze erdoor krijgen.

Zowel festivalorganisator Mojo als British American Tobacco ontkent dat er exclusiviteitscontracten voor festivals worden afgesloten. Volgens de ORT lijkt de industrie 'het zekere voor het onzekere te nemen door de exclusieve verkoopafspraken niet op papier te zetten'.

Schokkend, dit doet roken met je lichaam:

Het verschil is enorm: longen van een roker en een niet-roker. De Amerikaanse verpleegster Amanda Eller deelde er een video van op Facebook.

Meer op rtlnieuws.nl: