Ga naar de inhoud
Nederland

Gezonde leefstijl? Korting bij de dierentuin

Archieffoto Beeld © iStock

Gezond eten, bewegen, goed slapen, we weten allemaal dat het gezond is, maar het blijft lastig om een gezonde leefstijl aan te wennen en vooral: om het ook vol te houden. Een spaarsysteem voor gezond gedrag moet daar verandering in brengen.

De Universiteit Leiden maakte samen met de Hartstichting, wetenschappers en cardiologen het gezondheidsprogramma Benefit. Met dit programma willen ze onze leefstijl drastisch veranderen. "We moeten af van het wijzende vingertje en gezond gedrag belonen", zegt Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie. Ze ontwikkelde samen met de andere partijen het programma.

Hart- en vaatziekten
Miniatuurvoorbeeld

Vijftig procent van Nederland is te dik, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn 8,5 miljoen mensen. Mensen met overgewicht hebben meer kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, een hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker.

"Maar zelfs als je al ziek bent, is het lastig om een gezonde leefstijl vol te houden." Met Benefit richt Evers zich eerst op mensen met hart- en vaatziekten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het programma voor iedereen beschikbaar wordt. 

Online portaal

Mensen die gebruikmaken van Benefit kunnen online inloggen op een persoonlijke pagina. Daar kunnen ze vervolgens al hun gegevens bijhouden. Wat ze hebben gegeten, hoeveel ze bewegen en bijvoorbeeld ook hoeveel stappen ze zetten. Alle stapjes in de goede richting worden beloond met punten. 

"Als je inlogt, krijg je al punten. Als je bijvoorbeeld met een stappenteller je stappen bijhoudt, krijg je nog meer punten. Zo word je continu beloond. We weten dat belonen goed werkt bij kinderen, maar gek genoeg gebruikten we het nog niet onze gezondheidszorg." De punten die je spaart, kun je op de site weer uitgeven. Bijvoorbeeld aan een hartslagmeter of andere gezondheidsproducten, maar ook aan dagjes uit, bijvoorbeeld naar de dierentuin. "Er is voor ieder wat wils", zegt Evers.

Ilana viel af dankzij het nieuwe programma:

Als patiënte was Ilana betrokken bij de ontwikkeling van Benefit.

Uitdaging

Cardioloog Roderik Kraaijenhagen is blij met de komst van het programma. "Een gezonde leefstijl is voor iedereen een uitdaging en vooral het volhouden is lastig", zegt hij. Hij behandelt mensen met hart- en vaatziekten en ziet hoe moeilijk het is om in je eentje een gezonde leefstijl vol te houden.

"Ik zie patiënten alleen als ze net een medische ingreep hebben gehad en vervolgens nog een keer bij een controleafspraak. In zo'n kort tijdsframe kun je geen echte verandering bewerkstelligen", vindt hij. "Met dit programma word je continu gemonitord en kun je ook altijd vragen stellen aan specialisten in plaats van alleen op de momenten dat je voor controle komt."

Ziekenhuizen

Het Tergooi ziekenhuis in het Gooi is vorige week begonnen met Benefit. Alle zeven academische ziekenhuizen hebben gezegd met het programma te gaan werken. Voor alle mensen met hart- en vaatziekten die nu gebruik kunnen maken van Benefit is het programma gratis.

Uiteindelijk moet het programma ook buiten ziekenhuizen beschikbaar worden. "We willen het voor zeventien miljoen mensen beschikbaar maken", zegt Evers.

Meer op rtlnieuws.nl: