Nederland

Minister Blok noemt Suriname 'een mislukte staat'

18 juli 2018 12:21 Aangepast: 18 juli 2018 14:07
De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) noemt Suriname een 'mislukte staat' vanwege 'de etnische opdeling'. Ook zegt hij geen enkel multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam met elkaar leven.

Dat blijkt uit filmopnames die in handen zijn van het televisieprogramma Zembla. "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (....) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."

Thumbnail

Geschokt over opmerkingen

Blok zei dat vorige week tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het publiek zou volgens een anonieme bron van het tv-programma 'geschokt zijn over de opmerkingen van Blok.

De minister ging tijdens de bijeenkomst in gesprek met zo’n tachtig toehoorders, onder meer over xenofobie en de angst voor migranten.

Ongelukkig overkomen in het publieke debat

Blok houdt de aanwezigen ook zijn 'insteek als bestuurder' voor. Volgens de VVD-minister loopt iedere samenleving snel tegen haar grenzen aan als er veel migranten komen. "Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilderswijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last."

In een reactie zegt minister Blok nu dat het zijn doel was tijdens de bijeenkomst 'een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen'. "Mijn inbreng tijdens de vraag en antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen."

'Lomp' en 'woorden terugnemen'

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat deze reactie een minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde niet past. "Hij moet deze woorden wat mij betreft terugnemen."

Het CDA laat weten: "Goed dat de minister erkent dat zijn uitspraken in publieke debat ongelukkig over kunnen komen."

Ook de eigen partij van Blok, laat via VVD-Kamerlid Han ten Broeke weten niet blij te zijn. "De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."

Instemming

Blok krijgt ook bijval, van de PVV. Kamerlid Raymond de Roon reageert instemmend. "Blok heeft gelijk: Suriname is een failed state. Excuses zijn daarom helemaal niet nodig. De etnische samenstelling van het land is echter maar een deel van de oorzaken."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore