Ga naar de inhoud
Nederland

113 Zelfmoordpreventie krijgt 2 miljoen euro extra

Beeld © RTL Nieuws

De Stichting 113 Zelfmoordpreventie krijgt 2 miljoen euro extra subsidie. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid trekt de financiële bijdrage structureel op naar 5,4 miljoen euro per jaar.

Blokhuis laat weten extra aandacht te willen geven aan het terugdringen van zelfmoord onder lesbiennes, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (LHBTi). Verder komt er ook extra geld vrij voor andere activiteiten om zelfmoord te voorkomen zoals gemeentelijke of provinciale initiatieven en onderzoek. Daar is 15 miljoen voor beschikbaar.

Meer hulpverleners aantrekken

De stichting verleent 24 uur per dag, zeven dagen per week, anonieme hulp aan mensen die kampen met suïcidaliteit. Met het extra geld kunnen meer professionele en vrijwillige hulpverleners worden aangetrokken en extra trainingen worden gegeven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde onlangs dat het aantal zelfmoorden vorig jaar is toegenomen tot 1917, dat zijn er 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfmoorden onder jongeren liet een flinke stijging zien. De oorzaak hiervan wordt onderzocht.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl: