Nederland

Ernstig lerarentekort dreigt basisonderwijs: tienduizenden leerlingen gedupeerd

17 juli 2018 19:41 Aangepast: 17 juli 2018 19:46
Beeld © ANP

Het nieuwe schooljaar dreigt te beginnen met een tekort van zo'n 1300 leerkrachten. Schoolbesturen in het primair onderwijs, dat behalve basisonderwijs ook vormen van speciaal onderwijs omvat, nemen daarom noodmaatregelen.

Ze vragen parttimeleraren meer te werken, trekken extra onderwijsassistenten aan en schakelen leraren in opleiding in, blijkt uit een peiling van de PO-Raad.

Schoolbesturen krijgen formatie niet rond

Tienduizenden leerlingen gaan de gevolgen merken van het lerarentekort, stelt de raad. "Waar in eerdere jaren vacatures op de valreep van de zomervakantie nog vervuld werden, krijgen schoolbesturen hun formatie dit jaar niet meer rond." Bijna een kwart verwacht de vacatures niet opgevuld te krijgen en dus geen leraar meer voor een groep te hebben.

De tekorten hebben een negatief effect op de onderwijskwaliteit, zeggen de besturen. Groepen worden groter en bij gebrek aan leraren dreigen leerlingen naar huis gestuurd te worden.

Maatschappij de dupe van 'groot probleem'

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad: "We kampen met een groot probleem waar niet alleen leerlingen, maar op den duur de hele maatschappij de dupe van wordt. Er moet op de korte termijn een oplossing komen, anders krijgt een hele generatie minder goed onderwijs."

Vacature: leraar basisonderwijs

Is de werkdruk van leraren echt te hoog en het salaris te laag? RTL Z zocht het uit.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Veel meer gepensioneerde leraren blijven voor de klas'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore