Ga naar de inhoud
Nederland

Het gaat maar niet regenen: 'Droogterecord 1976 gaat eraan'

Mensen steken te voet de Grensmaas over ter hoogte van Borgharen. De waterstand in de Maas staat op dit moment door droogte extreem laag. Beeld © ANP

Als het zo droog blijft, gaat het droogterecord van 1976 er binnen nu en twee weken aan. Dat jaar zorgde voor de droogste zomer ooit in Nederland.

De zomer van 2018 hoort nu al bij de droogste jaren die Nederland heeft gekend sinds dergelijke gegevens worden bijgehouden. Dat stelt het Brabantse waterschap Aa en Maas.

Boetes om sproeiverbod

Ook veel andere waterschappen voorzien dat het nog veel droger wordt dan het al is. De schappen werken hard om onherstelbare schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Op veel plekken geldt al een sproeiverbod. De schappen delen boetes uit aan mensen die toch water uit de sloot halen. Boeren moeten ook zuinig zijn met het gebruik van grondwater.

ZIE OOK: Nul procent kans dat het volgende week 40 graden wordt

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beregent veendijken op vijf plekken in Midden-Nederland. Deze dijken vertonen scheuren door uitdroging en zouden daaraan kunnen bezwijken.

Waterstand daalt

De waterstand in de grote rivieren daalt. Mogelijk komen er morgen landelijke maatregelen. Het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer is iets verhoogd, zodat omliggende regio's nog voldoende water hebben. Vistrappen in allerlei rivieren zijn gesloten om morsen met water te voorkomen. De waterschappen halen samen met lokale visclubs vissen uit droogvallende beken, sloten en vijvers en brengen ze naar een plek waar nog wel water is.

Het laagstaande, warme water zorgt overal in het land voor botulisme en blauwalg in zwemwater. De schappen beheren samen de site zwemwater.nl, waarop te zien in welk natuurwater veilig kan worden gezwommen. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen heeft daarnaast nog een advies: "Gebruik je ogen en je neus. Spring niet in vies water dat stinkt, maar bel in dat geval het waterschap.''

Het blijft nog lang droog: wanneer is ons drinkwater op?

We hebben te maken met een periode van uitzonderlijke droogte. Wilde dieren hebben op een aantal plekken al moeite om drinkwater re vinden. Maar kan het water, thuis uit de kraan, ook opraken?