Nederland

Verena (19) zwom in krap 14 uur het Kanaal over: 'Je kunt je angsten overwinnen'

17 juli 2018 15:13 Aangepast: 17 juli 2018 16:46
Verena met haar coach Tracy Clark Beeld © Privéfoto

Een jaar lang trainde de 19-jarige Verena Penders om het Kanaal over te kunnen zwemmen. Dit weekend was het zover. In minder dan veertien uur zwom ze van Dover naar Calais. "Ik zwom urenlang met een lach op mijn gezicht."

Onder begeleiding van een boot vol familie en haar coach zwom ze haar tocht. Verena's tempo was vrijwel de hele tijd hetzelfde en stoppen deed ze alleen om snel te eten. Niet langer dan dertig seconden, anders zou ze te ver afdrijven.

Na uren zwemmen bereikte ze de kust van Frankrijk. Daarmee hoort ze nu tot de groep van krap tweeduizend mensen die het Kanaal over hebben gezwommen. "Het dringt nog niet helemaal door, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Het was een fantastische ervaring."

Miniatuurvoorbeeld

Nieuw doel

Een speciale reden om het Kanaal over te willen zwemmen had ze niet. Ze was klaar met de middelbare school en wilde nog niet meteen studeren. Het werd een tussenjaar, niet wetende wat ze precies zou gaan doen. Zwemmen deed ze altijd al, maar niet in open water en ook niet zo ver als nu. "Ik werd op een dag wakker met het idee om dit te doen en die gedachte is niet meer weggegaan", schrijft ze op haar blog

Ze besloot dat het oversteken van het Kanaal haar uitdaging zou worden en begon met trainen. "Ik wilde aan mezelf bewijzen dat je alles kunt doen dat je wilt", zegt ze.  Daarnaast heeft zwemmen iets magisch, vindt ze. "Het is alsof je zweeft in het water. Je voelt de bodem niet, je ademt regelmatig en het is een soort trance waar je in komt."

Tegenslagen

Het trainen ging niet zonder slag of stoot. "Als je zo lang traint, vraag je je soms ineens af waar je het eigenlijk voor doet." Een poging om het IJsselmeer over te steken, verliep allesbehalve soepel. Het was de ultieme test om te kijken of Verena klaar was voor het Kanaal. "Mijn coach zei toen dat het niet meer realistisch was. Logisch, want het ging slecht." Toch zette ze door, met een nieuwe Engelse coach.

Van iemand die van Engeland naar Frankrijk wil zwemmen door de zee, verwacht je geen angst voor open water. Toch had Verena er flink last van. "Toen ik begon, durfde ik niet langer dan een minuut in open water te liggen. Zo bang was ik om gepakt te worden door iets. Ik dacht dat mijn angst na deze uitdaging wel weg zou zijn, en dat is nu ook zo. Je kunt je angsten echt overwinnen."

In het water werd ze flink gestoken door een kwal waar ze tegenaan zwom, maar bang werd ze niet. "Het was prachtig om te zien hoe de kwallen onder me door zwommen. Ik noemde ze mijn jelly fish friends."

Miniatuurvoorbeeld

Aanmoediging

Tijdens de tocht waren vader, moeder, broer en zusje allemaal aan boord van de boot die naast Verena voer. "Ze deden voor de grap kapiteinspetjes op en lieten me plaatjes van schattige dieren zien als ik het zwaar had."

Ook coach Tracy Clark was aanwezig op de boot. Met bordjes met motiverende teksten probeerde ze Verena in beweging te houden. Die zei op haar beurt niet veel. "Ik heb dertien uur lang vrijwel niks gezegd, maar ze konden aan mijn glimlach wel zien dat het goed ging."

Miniatuurvoorbeeld

Verena's familie moest in het begin wel aan haar plan wennen. "Toen ik het net zei, geloofden ze me nog niet helemaal. Ze dachten dat het er toch niet van zou komen." Toen het wat serieuzer werd, kreeg haar moeder toch de kriebels: "Ze zei: mijn kleine kindje wil helemaal het Kanaal over."

Spierpijn

Meer dan 65 kilometer zwemmen heeft nogal wat impact op je lichaam. "Ik merk het vooral aan mijn mond en keel. Die zijn kurkdroog door al het water dat ik binnen heb gekregen. Verder ben ik beurs en stijf. "

De komende dagen viert ze nog vakantie, maar daarna keert ze terug naar het 'normale leven' in Nederland. "Ik ga studeren in Leiden, maar zwemmen blijf ik altijd doen."

Zwemmen in open water? Pas op in rivieren

Het lijkt aantrekkelijk: op een warme zomerse dag verkoeling zoeken in een rivier. Maar het is levensgevaarlijk. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom het zo gevaarlijk is.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore