Nederland

Strafrechtexperts: hoge straf Michael P. niet uniek, wel uitzonderlijk

17 juli 2018 11:05 Aangepast: 17 juli 2018 11:29
Michael P.

De rechtbank heeft Michael P. vandaag veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor de dood van Anne Faber. Maar is dat nou een uitzonderlijke hoge straf? En over hoeveel jaar komt hij weer op vrije voeten? Deskundigen leggen het voor je uit.

Als je wilt dat Michael P. niet meer vrijkomt, dan moet je levenslang eisen en geen tbs. Dat zegt advocaat en bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten Jan-Jesse Lieftink. "Tbs wordt hier als zwaarder middel gebruikt dan levenslang, maar dat is echt niet waar."

De uitspraak van de rechter

"Verdachte zo lang mogelijk de maatschappij uit."

ZIE OOK: Teruglezen dag twee van de rechtszaak dood Anne Faber

Het OM eiste twee weken geleden 28 jaar met tbs tegen Michael P. "Het komt niet heel vaak voor dat een hoge celstraf gecombineerd wordt met tbs. Het duurt dan heel lang voordat iemand met een tbs-behandeling begint."

Géén levenslang

Volgens Lieftink wordt zo'n hoge gevangenisstraf gecombineerd met tbs, op dit moment vaak gepresenteerd als een soort levenslang. "Dat klopt niet. Het idee van tbs is terugkeren in de maatschappij, de gedachte achter levenslang is niet terugkeren in die maatschappij. Levenslang is ook echt levenslang. Tegenwoordig komt er bij levenslang na 25 jaar een toetsingsmoment. Maar dat is niet om terug te keren in de maatschappij."

Lieftink is bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten. De aangesloten advocaten hebben ruime ervaring met opgelegde tbs-maatregelen. "Ik had zelf een eis van levenslang verwacht. Dat komt omdat Michael P. heel gemakkelijk een masker opzet en zo behandelaars kan omzeilen. Dat zou in de visie van het OM de reden zijn dat hij niet moet terugkeren in de maatschappij."

Beginnen aan tbs-behandeling

Als de rechter de strafeis volgt, en Michael P. 28 jaar cel en tbs oplegt, dan kan P. in het huidige systeem na ruim 18 jaar celstraf aan zijn tbs-behandeling beginnen. Een tbs-behandeling heeft geen vooraf bepaalde duur. Elke keer kan het met maximaal twee jaar worden verlengd.
 
Dat betekent dat elke tbs-maatregel minimaal eens per twee jaar wordt geëvalueerd door de rechter. Tijdens deze verlengingszittingen zal er gesproken worden over het verloop van de behandeling. De officier van justitie zal het belang van de maatschappij en de slachtoffers vertegenwoordigen en de tbs'er kan zich laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Soortgelijke straffen

Advocaat Willem Anker noemde twee weken geleden de strafeis tegen Michael P. niet uniek, 'maar wel uitzonderlijk'. "Het is wel een van de hoogste sancties die in Nederland mogelijk is."

Zo kregen een van de roofmoordenaars van een bejaard echtpaar in Hoogeveen in 2015, 30 jaar cel en tbs. De andere broer kreeg 30 jaar. Ook Henk van D. kreeg voor de moord op Suzanne Wisman in Tweede Exloërmond in 2007 30 jaar en tbs opgelegd.

Seksuele dodingen

Het soort misdrijf waarvan Michael P. nu wordt beschuldigd, komt in Nederland maar zelden voor, zegt forensisch psycholoog Marieke Liem. Die zaken zijn 'zeer verschillend en daarom verschillen de strafeisen ook behoorlijk'.
 
In Nederland zijn er 130 moorden per jaar. Zes daarvan zijn seksuele dodingen. Er zijn verschillende types seksuele dodingen. Moord na een verkrachting is er een, maar ook de moord op een prostituee als gevolg van een beroving. Veel seksuele dodingen blijven onopgelost.
 
Het aantal moorden gaat omlaag. "Het zijn er veel minder dan twintig jaar geleden. De geëiste straffen gaan wel omhoog. Hoe veiliger we zijn, hoe meer we het veroordelen en hoe hogere straffen we gaan eisen."

Bekijk hier de uitspraak vandaag bij de rechtbank:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore