Nederland

'Baas brandweer Amsterdam met dood bedreigd door eigen personeel'

17 juli 2018 09:11 Aangepast: 10 augustus 2018 01:19
Leen Schaap

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap heeft aangifte gedaan van bedreiging. Volgens het AD wordt de commandant door zijn eigen personeel met de dood bedreigd.

Het Openbaar Ministerie in de hoofdstad heeft Schaaps aangifte bevestigd, en onderzoekt de zaak. Over de inhoud van het onderzoek worden geen mededelingen gedaan. Het AD schrijft dat Schaap wordt beveiligd.

Burgemeester Halsema: onacceptabel

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt bedreigingen aan het adres van de brandweercommandant 'onacceptabel'. "Ik heb contact gehad met Leen Schaap en de situatie met hem besproken'', zegt ze.

Halsema heeft volgende week een afspraak staan met de commandant en de plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio, Bas Eenhoorn. "Uiteraard wacht ik het onderzoek van het OM naar de bedreigingen af. Ik zal het brede dossier brandweer met voorrang behandelen."

Verziekte sfeer

Schaap trad in 2016 aan als brandweercommandant, na een lange carrière bij de politie. Hij kreeg de taak de heersende cultuur binnen de Amsterdamse brandweer flink aan te pakken. Hij zei eerder dat er op de kazernes sprake is van een verziekte sfeer.

Zijn woorden stuitten op forse kritiek vanuit het korps, dat ze als beledigend en kwetsend ervoer. Onlangs vroegen de vakbonden het bestuur van de veiligheidsregio om een onafhankelijk onderzoek naar zijn uitlatingen. Ze meenden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim door de kritiek die hij de afgelopen tijd op het korps heeft geuit. De veiligheidsregio gaf hieraan geen gehoor.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo lang doet de brandweer er bij jou in de regio over om bij een brand te komen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`