Nederland

650.000 kinderen extra krijgen vaccin tegen gevaarlijke meningokokken

17 juli 2018 08:51 Aangepast: 17 juli 2018 16:50
(Archieffoto) Beeld © ANP

Volgend jaar moeten 650.000 kinderen extra worden ingeënt tegen de bacterie meningokokken. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is dat nodig omdat steeds meer mensen een infectie oplopen door meningokokken type W.

Die kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. De extra vaccinatieronde is bedoeld voor kinderen geboren tussen 2001 en mei 2004. Het kabinet besloot in september vorig jaar al kinderen die 14 jaar worden de vaccinatie aan te bieden.

Type C

Ook 14 maanden oude baby's komen hiervoor in aanmerking. Deze laatste groep wordt nu alleen nog ingeënt tegen type C van de ziekte.

Het aantal besmettingen met meningokokken type W neemt snel toe. Vorig jaar werd deze besmetting nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd, maar dat is dit jaar al opgelopen naar gemiddeld tien keer per maand. De staatssecretaris hoopt dat eind volgend jaar alle kinderen die dan 14 tot en met 18 jaar zijn te hebben ingeënt.

Baby's, tieners en ouderen kwetsbaar

De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder daar last te veroorzaken. Maar als de ziekteverwekker in het bloed terechtkomt, dreigen gevaarlijke aandoeningen. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. "De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen", zegt Blokhuis.

Hij heeft verder besloten dat baby's die lichamelijk extra kwetsbaar zijn vanaf volgend jaar tegen het het zeer besmettelijke rotavirus worden ingeënt. Het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Blokhuis gaat na twee jaar op basis van een evaluatie bekijken of het aan alle kinderen zal worden aangeboden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`