Nederland

Politie breidt cao-acties uit: ook bekeuringenstop voor verkeersteams

16 juli 2018 18:20 Aangepast: 16 juli 2018 18:23
De politie is het zat en breidt de acties uit. Beeld © ACP

De politiebonden breiden hun acties voor een betere cao uit. Vanaf dinsdagochtend gaan ook de verkeersteams van de politie minder bonnen uitschrijven. Door een soortgelijke actie liep de overheid in 2015 minimaal 70 miljoen euro mis aan verkeersboetes.

De bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP laten weten dat alle politiemedewerkers vanaf morgen meedoen aan het tijdelijke minder bonnenbeleid. Vanaf 9 juli deden de basisteams van de politie dat al.

Ze schrijven alleen bekeuringen uit bij grove schendingen en overschrijdingen. Kleine vergrijpen laten de agenten zitten en doen ze af met een waarschuwing. Dat zullen de agenten van de verkeersteams nu ook gaan doen.

Uitgeknepen

Politiemensen voeren actie, omdat ze boos zijn dat de werkgever in hun ogen niet de juiste oplossing zoekt om de rooster- en werkdruk omlaag te krijgen. Ze vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen. De bonden willen dan ook niet meer verder praten met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de politietop. Zij voelen zich als 'blauwe citroenen' uitgeknepen door het kabinet.

Gesprekken

De Nationale Politie houdt de aangekondigde actie zoals altijd tegen een juridische toets om de rechtmatigheid te beoordelen, zei een woordvoerder maandag. Hij wijst erop dat korpschef Erik Akerboom vorige week in het land gesprekken heeft gevoerd met politiemensen over de cao-voorstellen. Akerboom beraadt zich op "een herziene inzet'' waarmee hij binnenkort zal komen, aldus de woordvoerder.

Hebben de boze politieagenten een punt?

We zochten voor je uit hoe het nou zit met die uitgeknepen agenten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore