Ga naar de inhoud
Nederland

Te vaak brand in stallen: organisaties willen meer maatregelen

Een uitgebrande koeienstal in Hazerswoude in mei van dit jaar. Beeld © ANP

Elke twee weken is er in Nederland brand in een stal, met jaarlijks tienduizenden dode dieren tot gevolg. Eerdere afspraken om stallen brandveiliger te maken, hebben weinig effect. Daarom is het tijd voor nieuwe maatregelen, vinden verschillende organisaties.

Nieuwe stallen moeten sinds 2014 aan strengere veiligheidseisen voldoen: ze moeten gebouwd zijn met brandwerend materiaal, een aparte ruimte hebben voor technische apparatuur en de elektra moet regelmatig worden nagekeken. Maar daarmee is het aantal stalbranden de afgelopen jaren niet afgenomen.

Rookmelders en bliksemafleiders

LTO Nederland, de Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en het Rijk pleiten daarom voor onderzoek naar nieuwe maatregelen. Zij willen dat er verplichte rookmelders, sprinklerinstallaties en bliksemafleiders komen. Ook moet er een verplichte elektrakeuring worden ingevoerd.

Belangrijk bij die nieuwe eisen is dat ze ook moeten gelden voor al bestaande stallen. De organisaties zijn zich ervan bewust dat dat geld kost, en willen daarom dat onderzocht wordt of de maatregelen haalbaar zijn voor veehouders. Deze week gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin ze vragen om dat te onderzoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore