Ga naar de inhoud
Extreme hitte

Hittegolf ligt op de loer in Nederland

Dankzij de aanhoudende droogte zijn de stranden al weken druk bezocht. Beeld © ANP

Het wordt bloedheet volgende week. Er is 30 tot 40 procent kans op een hittegolf. Er is ook goed nieuws voor wie niet goed tegen hitte kan: warme plaknachten blijven uit, want 's avonds koelt het goed af.

Commotie op sociale media vanochtend en weermannen en -vrouwen in de stress: het zou volgende week, op 28 en 29 juli, zomaar eens 38 tot 40 graden kunnen worden. 'Slik... Ik hoop oprecht dat de weermodellen de weg kwijt zijn', twitterde Helga van Leur.

Record?

Momenteel staat het hitterecord in ons land op 38,6 graden, gemeten in 1944. Als het daadwerkelijk 40 tot 42 graden zou worden, zou dat record dik worden verbroken. 

Toch is de kans 'héél klein' dat het daadwerkelijk zo ontzettend warm wordt, stelt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Twee keer per dag krijgen alle weerstations in Nederland vijftig berekeningen binnen", legt hij uit. "Eén van die berekeningen laat zien dat het 40 graden kan worden."

De kans dat het inderdaad ook echt 40 graden wordt, is 1 procent. Ter vergelijking: volgens een van die andere vijftig berekeningen, is er ook een kans van 2 procent dat het die laatste dagen van juli slechts 18 graden wordt. Wel zegt Middendorp dat ook hij verrast was toen hij de voorspelling zag. "Dit zie je echt nooit. Of de voorspelling uitkomt of niet: het is in ieder geval bijzonder."

Hittegolf

De kans dat er een hittegolf in Nederland komt volgende week, is in ieder geval wél relatief groot: die wordt nu geschat op 30 tot 40 procent. "Een hittegolf houdt in dat het vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, en drie dagen warmer dan 30 graden. "Het is in ieder geval zeker dat de droogte aanhoudt en het warmer wordt dan deze week", zegt Middendorp. "Maar de kans dat er géén hittegolf komt is altijd nog wel groter."

Dat het zo warm wordt, komt omdat we de noordelijke wind gaan inruilen en vanaf volgende week te maken krijgen met een oostelijke wind, waardoor de temperaturen makkelijk oplopen. Daarnaast wordt het sneller warm omdat de grond onder onze voeten weinig tot geen vocht meer bevat door de aanhoudende droogte. Dat betekent dat de warmte van de zon nu rechtstreeks de aardbodem opwarmt, in plaats van eerst al het aanwezige vocht verdampt. Gevolg: hitte. 

Koeler

Máár dat betekent ook dat het in de nachten relatief koel is. "Je hebt niet van die heel erge zweterige plaknachten", vertelt Middendorp. "Doordat de aarde geen vocht mee bevat, houdt-ie de warmte ook minder goed vast." Fijn dus voor de mensen die niet van hitte houden. Alhoewel ze zich overdag goed moeten wapenen. Want dat het warm wordt, is in ieder geval zeker. 

Dagenlang heet: zo ontstaat een hittegolf:

01:14
Bron: RTL Nieuws