Nederland

'Steekpartij Den Haag mogelijk terreurdaad'

16 juli 2018 11:03 Aangepast: 16 juli 2018 12:10
Beeld © ANP

Een 32-jarige man die begin mei drie willekeurige mensen neerstak vlak bij de Haagse Hogeschool in Den Haag, had daarvoor mogelijk een terroristisch motief. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat nog bezig is met het onderzoek.

De man moet komende maandag voor het eerst voor de rechter verschijnen tijdens een zogeheten proformazitting. Die vindt plaats in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol. De rechtbank schreef in een persbericht dat het OM hem verdenkt van bedreiging en poging tot moord met een terroristisch oogmerk, maar dat wordt door het OM genuanceerd.

'Al dan niet terroristisch oogmerk'

"Op de voorlopige tenlastelegging staan drie pogingen moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk. Ook wordt de verdachte een bedreiging met zware mishandeling ten laste gelegd omdat hij in een horecagelegenheid die dag nabij het Johanna Westerdijkplein iemand met dat mes zou hebben bedreigd", schrijft het OM.

De man, die uit Syrië komt, werd na zijn daad door een agent in zijn been geschoten en aangehouden. Zijn slachtoffers moesten naar het ziekenhuis, maar verkeerden niet in levensgevaar.

Verward gedrag 

Al snel na zijn daad kwam de politie met een verklaring waarin gezegd werd: "De man is bij de politie alleen bekend vanwege verward gedrag. Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt." Maar in maart was bij de politie een anonieme melding binnengekomen waarin werd gewaarschuwd dat hij van plan was een terroristisch misdrijf te plegen.

De politie deelde die 'schriftelijke melding in gebrekkig Engels' met de AIVD en deskundigen van de gemeente. "Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten", aldus het OM daarover. De man zat destijds in een GGZ-instelling.

Het OM schrijft nu: "Het feit dat de man bekend is met psychische problemen, sluit een motief niet bij voorbaat uit. Daarom doen politie en OM nog steeds over de volle breedte onderzoek." Er zou onder meer een Facebookpost zijn gevonden van de man waarin hij schreef dat 'ongelovigen moeten lijden'. " Onderzocht wordt of en zo ja in welke mate dit een terroristisch motief ondersteunt."  De politie wil graag in contact komen met de schrijver van de brief die in maart werd verstuurd.

Video: agenten overmeesteren man met getrokken wapens na steekpartij Den Haag

Een arrestatieteam hield de man na de steekpartij aan. Daarvan werden deze beelden gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`