Nederland

Drink biertje minder, dan zijn over drie jaar Vierdaagsefeesten energieneutraal

14 juli 2018 11:56 Aangepast: 14 juli 2018 12:22
Het startschot van de jubileumeditie van de Vierdaagsefeesten. Beeld © ANP

De Vierdaagsefeesten van Nijmegen willen over drie jaar energieneutraal zijn. Dat kan, als 50.000 feestvierders bereid zijn om tijdens het festival dat vandaag van start gaat, één biertje over te slaan.

De kosten die de feestvierders hiermee besparen, kunnen in een collectebus worden gestopt. Met het geld hieruit worden zonnepanelen gekocht en zonneparken aangelegd.

Green Capital

De actie is verzonnen door de Vierdaagsefeesten en boerenorganisatieZLTO Rijk van Nijmegen, omdat Nijmegen dit jaar Green Capital van Europa is. Het initiatief past in het streven van de Vierdaagsefeesten om in 2023 helemaal klimaatneutraal te zijn.

Het populairste festival van Nederland, dat de Vierdaagse omlijst, duurt tot vrijdagnacht. "Leuk, al die festivals in Nederland, maar ze laten een forse 'footprint' achter'', zegt feestendirecteur Teddy Vrijmoet. "Wij willen het voorbeeld zijn van duurzaam feestvieren. Daar hebben we de afgelopen jaren al veel aan gedaan.''

Vangnet

Nieuw is dit jaar een net van 500 meter lang dat in de Waal wordt gespannen om alle weggewaaide bekertjes van de kade op te vangen. Aan de rand van de stad is een tijdelijk koelhuis gebouwd, waar de talloze eetkraampjes met riksja's en elektrische auto's hun voorraad kunnen ophalen. Artiesten en hun crew moeten zich op een centrale plek melden. Van daaruit kunnen ze met elektrisch vervoer of een waterstofauto naar hun podium rijden. De feestversiering is helemaal duurzaam.

Maar er blijft nog steeds elke dag een berg troep over. De reinigingsdienst zamelt in een week tijd 400 ton afval in. Dat doen vijf ploegen van elk tachtig mensen, die de stad schoonpoetsen zodra de laatste feestvierder is vertrokken. Zo veel mogelijk afval wordt hergebruikt.

Frits Wester en Floor Bremer

Dit jaar loopt RTL Nieuws mee met de Vierdaagse. Politiek verslaggevers Frits Wester en Floor Bremer lopen samen met politici Lodewijk Asscher (PvdA), Farid Azarkan (DENK), Henk Krol (50Plus) en Barbara Visser (VVD) lopen ze elke dag 40 kilometer.

Frits Wester is er klaar voor:

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Frits was een paar weken geleden te gast bij RTL Boulevard om te vertellen over de vierdaagseplannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore