Nederland

Megaschikking Fortis definitief, 1,3 miljard euro voor ex-beleggers

13 juli 2018 19:37 Aangepast: 13 juli 2018 23:31
Nout Wellink, Jan Peter Balkenende en Wouter Bos maken de nationalisatie van Fortis bekend in 2008. Beeld © ANP

Goed nieuws voor beleggers die in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008 werden misleid: zij kunnen eindelijk een vergoeding tegemoet zien. De tweede schikkingsovereenkomst is goedgekeurd door het gerechtshof in Amsterdam. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro en daarmee is het de grootste schikking ooit tussen een Europees bedrijf en beleggers.

De zaak speelde zich af tussen de Belgische verzekeraar Ageas, de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. In het eerste voorstel legde Ageas 1,2 miljard euro op tafel, maar daar trok het gerechtshof een streep door.

'Champagne kan open' 

De Vereniging Effectenbezitters is erg blij dat de schikking nu rond is. "Het is een bijzonder mooie schikking voor alle beleggers", zegt Errol Keyner van de VEB. "We zijn trots dat de deal bereikt is." 

Het is nog niet helemaal zeker wanneer de vergoeding bij de beleggers komt, vertelt Keyner. "We houden rekening met 100.000 of meer claims die ingediend zullen worden. Hoeveel het er precies zijn is nog even afwachten. We denken dat een groot deel van de geschatte compensatie dit jaar of volgend jaar nog uitgekeerd kan worden", zegt Keyner. "Maar we zijn vooral blij. Op heel veel plekken kan de champagne open. Beleggers krijgen eindelijk de compensatie voor grote verliezen die ze vele jaren geleden hebben geleden."

Fortis kon niet blijven staan

Iets meer dan een jaar geleden vond het hof dat de regeling tekortschoot. De zaak speelt al jaren. In 2013 werd het bestuur van Fortis veroordeeld door de Hoge Raad vanwege wanbeleid rond de overname van ABN Amro in 2007. Dat oordeel werd in 2012 door de Ondernemingskamer vastgesteld.

Het ging niet goed met het concern, maar het bestuur van Fortis liet het beter lijken dan het in werkelijkheid ging. Toen de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte kon het bedrijf de problemen niet het hoofd bieden en was er te weinig kapitaal. 

In 2008 moesten de Nederlandse onderdelen genationaliseerd worden. De Belgische bankactiviteiten gingen naar BNP Paribas, het restant ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit drastisch minder waard worden.

200.000 gedupeerden

Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Niemand weet precies hoeveel mensen een claim zullen indienen. Beleggers sloten zich deels aan bij vier partijen, die allemaal rechtszaken hadden aangespannen tegen Fortis.

Het eerste schikkingsvoorstel van 1,2 miljard euro werd niet-bindend verklaard door het hof. Dat werd gedaan omdat de rechters problemen hadden met een onderscheid in de deal tussen gedupeerde beleggers die zich wel bij de belangenclubs hadden aangesloten, en zij die dat niet hadden gedaan.

Actieve beleggers, die zich hadden aangesloten bij een claimorganisatie, krijgen een vergoeding die een kwart hoger ligt dan die van niet-actieve beleggers. Daarmee worden de kosten die ze hebben gemaakt om een vergoeding te krijgen verrekend. 

Nog voor einde jaar vergoeding

Ageas sprak eerder de hoop uit dat het aangepaste schikkingsvoorstel voor de zomer de benodigde goedkeuring zou krijgen. Beleggers die de schikking aanvaarden, zouden dan nog voor eind 2018 70 procent van het schikkingsbedrag kunnen ontvangen. Het resterende deel zou dan volgend jaar komen, als alle claims zijn verwerkt. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van