Nederland

Onder de 18 een alcoholvrij biertje? Niet op Schiermonnikoog

14 juli 2018 09:00 Aangepast: 16 juli 2018 16:02
Archieffoto. Beeld © ANP

Geen alcohol onder de 18. Als een gewoon biertje niet meer mag, lijkt alcoholvrij bier een logische vervanger voor jongeren. Maar niet voor tieners die in de supermarkt op Schiermonnikoog iets willen halen.

Supermarkteigenaar Erik Brunekreef weigert jongeren alcoholvrij bier te verkopen. En aangezien zijn Spar de enige supermarkt op het eiland is, hebben jongeren pech. 

'Van een afstandje zie je geen verschil'

"Ik ben ermee begonnen omdat een kennis van mij zei dat het handhaven zo moeilijk is. Er komen hier elk jaar ontzettend veel jongeren en vanaf een afstand kun je niet zien of iets gewoon bier is, of alcoholvrij", zegt Brunekreef. Dat het handhaven voor bijvoorbeeld buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) lastiger wordt, is ook iets wat het Trimbos-instituut erkent.

De Waddeneilanden willen alcoholmisbruik door jongeren terugdringen. Dat betekent strenge controle en handhaving. "Wij worden jaarlijks een aantal keer gecontroleerd. Door de NVWA, de BOA's van de Waddeneilanden en de Spar zelf. De boetes die worden opgelegd bij overtreding zijn heel fors. Met dit beleid maken we het de handhaving ook weer makkelijker. Ook voor caissières is het zo makkelijk."

'Dit kan ik niet aan mezelf verkopen'

Bovendien, vindt Brunekreef, is het geen gezicht, een kind met zo'n flesje alcoholvrij bier. "Cijfers wijzen uit dat de jeugd te veel drinkt. Dat willen we niet, maar ondertussen laten we ze wel wennen aan een drankje met dezelfde smaak als het drankje waar wél alcohol in zit. Als supermarkteigenaar wil ik natuurlijk van alles zoveel mogelijk verkopen, maar dit kan ik niet aan mezelf verkopen."

Uit onderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland bleek afgelopen mei dat er een toename is in het aantal ouders dat alcoholvrij bier koopt voor hun kind. Een zorgwekkende ontwikkeling, volgens de GGD. "Zo laat je kinderen al wennen aan alcohol, en een bierflesje in je hand. De overstap is dan makkelijker." Bovendien geeft het de verkeerde boodschap mee: "Bier hoort erbij, is gezellig."

Wel geschikt voor (jong)volwassenenen

Alcoholvrij bier is in principe een goed alternatief voor alcoholhoudend bier, laat het Trimbos-instituut weten. Dat geldt dan wel voor volwassenen en jongvolwassenen. Voor jongeren ligt dat anders: "Het risico bestaat dat jongeren die alcoholvrij bier of wijn drinken, eerder de overstap naar alcoholhoudende dranken maken."
 
Daarnaast merkt het Trimbos-instituut op dat alcoholvrije dranken vaak veel suiker bevatten, waardoor het geen gezond alternatief is voor bijvoorbeeld gewoon bier. 

Brunekreef krijgt nauwelijks reacties op zijn supermarktbeleid. "Er wonen hier nog geen duizend mensen op het eiland, maar er komen wel zo'n 330.000 toeristen per jaar. Een groot gedeelte daarvan zijn jongeren van onder de 20", zegt Brunekreef. Veel kinderen van 13, 14 jaar die op kamp zijn. En ja, jongeren proberen het altijd toch. "Ze zijn los, zonder ouders, ze proberen het toch. Maar als we zeggen dat het beleid is, druipen ze gauw af. Een enkeling zegt: 'Maar het mag van mijn moeder'. Dan antwoord ik altijd: koop het dan maar samen met je moeder." 

Dat er op Schiermonnikoog maar één supermarkt is, helpt uiteraard wel. "Ik kan me zo voorstellen dat ze op andere Waddeneilanden gewoon naar een volgende supermarkt gaan. De jongeren die ik wegstuur, kunnen het niet zo makkelijk elders halen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Maltbier steeds meer in trek: consumptie met kwart toegenomen
Alcohol altijd slecht voor je, ook één glaasje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore