Nederland

Deze 'spaarpaal' beloont jouw rijgedrag met geld

13 juli 2018 15:07 Aangepast: 13 juli 2018 15:41
Deze spaarpaal beloont met goed gedrag.

Een beloning in plaats van een verkeersboete. In Noord-Brabant is een proef gedaan met een zogenoemde 'spaarpaal'. Een snelheidsmeter die goed bedrag beloont met geld. Hou je je aan de snelheid, dan spaar je geld voor de buurt. De paal laat zien hoeveel.

Elke keer dat iemand langs de paal rijdt en zich keurig aan de snelheid houdt, komt er zes cent in de spaarpot. De spaarpaal stond een maand in Helmond en is nu in Eerde. Hierna verhuist hij naar Huisseling. Volgens de provincie Noord-Brabant is de paal de komende twee jaar al geboekt door gemeentes in Nederland. 

Buurtfeest

Het geld dat gespaard wordt met de spaarpalen gaat naar de buurt en kan bijvoorbeeld uitgegeven worden aan nieuwe speeltuintjes of activiteiten. Volgens de provincie Noord-Brabant is het belangrijk dat van tevoren goed wordt afgesproken wat er met het spaargeld gebeurt. 

In Eerde spaarden buurtbewoners al 1700 euro bij elkaar.  Van dat geld wordt een buurtfeest georganiseerd.

Geslaagde proef

De spaarpaal heeft vier weken in Helmond gestaan als proef en wat bleek? Het aantal mensen dat te hard reed, daalde met 22 procent. 

"Een positief effect, maar of de paal ook een blijvend effect heeft, is natuurlijk de vraag", zegt een woordvoerder van de provincie. "Het gaat ons vooral om bewustwording. Dat mensen zich ook op andere plekken realiseren dat ze vaak te hard rijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cadeaubon voor verkeersboetes: handig of verkeerd signaal?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore