Ga naar de inhoud
Nederland

Minister over zwartgemaakte gezichten op schoolfoto's: 'Dit is niet leuk'

Een van de foto's waarop alle gezichten van de kinderen met zwarte stift onherkenbaar zijn gemaakt.

"Het lijkt me niet leuk als je een klassenfoto krijgt met daarop allerlei zwarte gezichtjes." Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven in een reactie op het nieuws dat een school in verband met de privacy alle gezichten van leerlingen onherkenbaar had gemaakt door ze met zwarte stift in te kleuren.

Pleegouder Jan Kruitbosch benaderde RTL Nieuws toen hij de schoolfoto's zag waarop alle kinderen zwart waren ingekleurd zodat ze onherkenbaar waren. "Ik schrok er gewoon van toen ik de foto's zag. Het was ook gewoon een beetje luguber." Ook volwassenen op de foto's waren onherkenbaar gemaakt met zwarte stift door het schoolpersoneel.

'Niet leuk'

Minister Van Engelshoven snapt dat gevoel van pleegouder Kruitbosch wel. "Dit lijkt me inderdaad niet leuk als je zulke klassenfoto's krijgt", zegt ze voorafgaand aan de ministerraad. Volgens de PO-Raad zijn veel scholen nog zoekende als het gaat om privacyregels. "Privacy en het beschermen van leerlinggegevens staat bij scholen hoog in het vaandel. Dat staat voorop. En ja, scholen zijn inderdaad zoekende wat de nieuwe wet in de praktijk betekent", zegt een woordvoerder van de Raad.

De minister begrijpt dat scholen ermee worstelen. "Maar het is heel eenvoudig op te lossen. Vraag bijvoorbeeld voordat foto's gemaakt worden aan ouders toestemming of ze het goed vinden. En als scholen ergens over twijfelen kunnen ze advies vragen aan andere scholen."

'Goed gehandeld'

De schooldirecteur van de betreffende school laat weten dat zij vindt dat het personeel juist goed heeft gehandeld. "We zijn een speciale school met een kwetsbare doelgroep. En we hebben altijd te maken met kinderen die niet op de foto willen.We moeten heel zorgvuldig zijn met kinderen die niet in beeld willen. Dit heeft niets te maken met de privacyregels, dit doen we altijd. We kunnen gewoon geen risico nemen." 

Miniatuurvoorbeeld
Ook volwassenen werden op de foto's ingekleurd in verband met de privacy.

Ook zoiets meegemaakt?

RTL Nieuws zoekt mensen die dit soort voorvallen ook hebben meegemaakt. Reageren kan per e-mail via oproep@rtl.nl of een berichtje op onze Facebookpagina

Je studentnummer wel, je kenteken niet: hoe zit het met de nieuwe privacywet?

De nieuwe privacywet zorgt voor veel ergernissen. We legden een paar opvallende situaties voor aan een privacydeskundige.

Meer op rtlnieuws.nl
School maakt gezichten leerlingen zwart op foto: 'privacy staat voorop'

Bron: RTL Nieuws