Ga naar de inhoud
Nederland

Politie zet stroomstootwapen in tegen agressieve demente man (73)

(Archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft in een verpleeghuis in Rotterdam een stroomstootwapen ingezet om een agressieve, demente bejaarde man in bedwang te krijgen.

Het incident was al op 7 juli. Medicijnen om de 73-jarige man tot rust te laten komen, werkten niet. Hij had een tv vernield en wilde een raam kapotmaken met een stuk metaal. Daarop schakelde het verpleeghuis de politie in. Agenten vonden de man met bebloede handen.

Bebloede handen

De agenten probeerden eerst op de man in te praten en de inzet van pepperspray was gezien de leeftijd van de man geen wettelijke optie. 

Ze gebruikten een taser omdat de inzet van bijvoorbeeld een politiehond of wapenstok averechts zou kunnen werken. Na het taseren vingen de agenten de man op, legden hem op de grond en boeiden hem.

Zo min mogelijk letsel

"De politie koos voor het stroomstootwapen om zo min mogelijk letsel te veroorzaken'', zegt korpschef Frank Pauw. "Naar nu blijkt mocht dat niet op die specifieke afdeling.'' Een wet die in december is aangenomen door de Tweede Kamer verbiedt de inzet van een stroomstootwapen binnen GGZ-instellingen.

Volgens de politie wist zowel de betrokken politieagent als het personeel dat niet. De familie van de man, de politie en de instelling zijn naar aanleiding van het incident met elkaar in gesprek.

Laurens laat onderzoek doen:

Zorginstelling Laurens in Rotterdam laat onderzoek doen naar het incident met de demente man bij de vestiging in Rotterdam-Noord.

"Een van de bewoners raakte zo van slag, dat hij gevaarlijk werd voor zichzelf, voor medebewoners en voor de medewerkers. Ondanks diverse maatregelen, slaagden de medewerkers er helaas niet in de bewoner weer rustig te krijgen", staat op de website van Laurens. Daarop belden de medewerkers 112.

"We hebben melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en hebben een extern bureau met relevante expertise gevraagd deze situatie met ons te onderzoeken en evalueren."

De zorginstelling zegt de situatie te betreuren. "Hoe moeilijk soms ook, wij proberen altijd het gedrag van onze bewoners met dementie te begrijpen, te begeleiden en escalaties te voorkomen. We zijn in goed overleg met de familie over deze situatie."

Consequenties agent

De politie in Rotterdam wil niet zeggen of de agent die het stroomstootwapen tegen de regels heeft gebruikt, nog consequenties kan verwachten.

Ook kan een woordvoerder niet zeggen waarom het bijna een week heeft geduurd voor de zaak naar buiten werd gebracht.

Zo werkt de taser van de Nederlandse politie:

Er wordt in ons land in drie politieregio's geëxperimenteerd met het gebruik van een stroomstootwapen. Hier kan je zien hoe zo'n taser nou eigenlijk werkt. Al het beeld in deze video is geënsceneerd.

Meer op rtlnieuws.nl: