Ga naar de inhoud
Nederland

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema, voor het eerst met burgemeestersketting. Beeld © ANP

Femke Halsema is beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes.

De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad en gaat nu met pensioen.

'Ik ga met iedereen praten':

Halsema heeft een duidelijke boodschap voor iedereen die tegen haar benoeming was.

Eerste vrouw

Met de komst van Halsema heeft Amsterdam voor het eerste een vrouw aan het roer. En voor het eerst in decennia is de burgemeester van Amsterdam geen PvdA'er.

Halsema zei in haar toespraak, die ze geëmotioneerd afsloot, dat ze zich zal inzetten voor de vrijheid van alle Amsterdammers. "Als uw burgemeester beschouw ik het hoeden van vrijheid, helpen die belofte voor alle Amsterdammers gestand te doen, als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid.''

Verwijzing naar Van der Laan

Halsema begon haar speech met de woorden die Eberhard van der Laan uitsprak toen hij acht jaar geleden werd geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Daarin bedankte hij iedereen voor het vertrouwen dat in hem werd gesteld. "Ik heb ze gekozen omdat ik het niet beter zou kunnen zeggen'', zei ze. "En omdat ik hier niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.'' Ze richtte zich daarbij ook tot de weduwe van Van der Laan aan, die bij de vergadering aanwezig was.

Remkes vergeleek de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Amsterdam met een thriller, met veel ruis, voorkeuren en speculaties in de media. Zo kwam er een tweede ronde omdat zich volgens de vertrouwenscommissie niet voldoende geschikte kandidaten hadden gemeld en het Openbaar Ministerie (OM) kondigde eerder een strafrechtelijk onderzoek aan naar een mogelijk lek.

Lang genoemd

De 52-jarige Halsema werd al lange tijd genoemd als opvolger van Van der Laan. Toch bleef het tot het einde spannend of ze het zou worden. Tijdens een urenlange vergadering achter gesloten deuren besloot de Amsterdamse gemeenteraad op 27 juni Halsema en niet de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels voor te dragen.