Ga naar de inhoud
Nederland

School maakt gezichten leerlingen zwart op foto: 'Privacy staat voorop'

Een van de foto's waarop alle gezichten van de kinderen met zwarte stift onherkenbaar zijn gemaakt.

Jan Kruitbosch kan het nog steeds niet geloven toen één van zijn pleegkinderen thuiskwam met een doos vol werkjes en schoolfoto's van de basisschool. Om privacyredenen had de school de gezichten van alle medeleerlingen zwart gemaakt, zodat ze onherkenbaar waren.

"Ik wist niet wat ik zag", zegt gezinsouder Jan Kruitbosch. "Het was gewoon een beetje luguber om te zien." Hij runt een gezinshuis in de Achterhoek. Eén van de kinderen (naam is bekend bij de redactie) kwam laatst met een doos schoolspullen thuis, vol werkjes en (klassen)foto's.   

Bizar

"Toen ik de doos opendeed, waren alle foto's bewerkt. De gezichten van alle andere kinderen waren onherkenbaar gemaakt door ze met een zwarte stift in te kleuren. En dat waren er heel wat." Ook de volwassenen op de foto's waren onherkenbaar gemaakt. "Zelfs de conciërge, met wie mijn pleegkind een goede band heeft, had een zwart gezicht gekregen. Bizar."

De schooldirecteur laat aan RTL Nieuws weten dat zij juist vindt dat het personeel goed heeft gehandeld. "Omdat de privacy van leerlingen vooropstaat." Het gaat om portfolio's met dingen die de leerlingen zelf verzamelen gedurende het schooljaar, zegt de directeur. "We zijn een speciale school met een kwetsbare doelgroep. En we hebben altijd te maken met kinderen die niet op de foto willen.We moeten heel zorgvuldig zijn met kinderen die niet in beeld willen. Dit heeft niets te maken met de privacyregels, dit doen we altijd. We kunnen gewoon geen risico nemen." 

Veel te ver

Vanwege de nieuwe privacywet die op 25 mei is ingegaan, zijn scholen voorzichtig met de privacy van leerlingen. Ze zijn bang dat ouders de school aanklagen omdat regels overtreden worden. De PO Raad herkent dat en laat weten dat veel scholen worstelen met de nieuwe wet. "Wij geven dit niet als advies mee aan scholen. Scholen moeten zich aan de wet houden, maar dit gaat echt veel te ver", zegt een woordvoerder van de raad. 

CDA-Kamerlid René Peters, die er een blog over schreef, vindt het onbegrijpelijk dat de school zover is gegaan. Hij vindt het zelfs lachwekkend 'omdat het zo treurig is'. "Dat een school de privacy zo serieus neemt dat personeelsleden avonden bezig zijn om gezichtjes van kinderen zwart te maken, is heel erg vreemd. Dat moet toch niet de bedoeling zijn van de privacywet."

Het Kamerlid roept scholen op te kijken naar wat redelijk is. "Kijk naar de bedoeling van de wet. Dat is niet avondenlang gezichtjes zwart inkleuren."

Ook zoiets meegemaakt?

RTL Nieuws zoekt mensen die dit soort voorvallen ook hebben meegemaakt. Reageren kan per e-mail via oproep@rtl.nl of een berichtje op onze Facebookpagina.

Je studentnummer wel, je kenteken niet: hoe zit het met de nieuwe privacywet?

02:47
De nieuwe privacywet zorgt voor veel ergernissen. We legden een paar opvallende situaties voor aan een privacydeskundige.
Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede
Meer over